Rusland zegt dat heel Marioepol bevrijd is, behalve de Azovstaal fabriek

Ongeveer 2.000 Oekraïense militanten zouden zich nog steeds verschansen in de Azovstaal staalfabriek, zei de minister van Defensie Sergey Shoigu tegen vandaag tegen president Poetin.

Russische troepen hebben de belangrijke havenstad Marioepol aan de zwarte zee volledig ingenomen, vertelde de minister van Defensie Sergey Shoigu aan president Vladimir Poetin. Er zijn echter nog steeds meer dan 2.000 Oekraïense militanten in de Azovstal-staalfabriek, voegde hij eraan toe.

Toen Mariupol begin maart werd omsingeld, verbleven volgens schattingen van de minister zo’n 8.100 Oekraïense soldaten, buitenlandse huurlingen en nationalistische militanten – waaronder leden van het beruchte Azov-bataljon – in de stad.

Onderdeel van het Azov Bataljon, de politiek groepering Pravdy Sektor, in Odessa. Foto: Sonja van den Ende

Meer dan 1.400 militanten hebben hun wapens neergelegd, zei Shoigu, eraan toevoegend dat ook meer dan 142.000 burgers zijn geëvacueerd uit de stad die al weken wordt belegerd (niet zoals Westerse media schrijft met geweld verplaats maar vrijwillig geëvacueerd).

President Vladimir Poetin noemde Shoigu’s plan om de Azovstal-fabriek te bestormen “af te raden” en beval in plaats daarvan het gebied “veilig te blokkeren”, terwijl de militanten weer een ander aanbod krijgen om de wapens neer te leggen.

Rusland heeft de afgelopen dagen twee keer geprobeerd een humanitaire corridor tot stand te brengen voor degenen die de fabriek willen verlaten, maar beide pogingen zijn mislukt. Het Russische ministerie van Defensie heeft de resterende Oekraïense strijdkrachten, belegerd in een staalfabriek, opgeroepen hun wapens neer te leggen en veiligheidsgaranties te bieden, als ze het voorstel tot overgave accepteren en alle vijandelijkheden stoppen.

Shoigu zei dat de Russische troepen op bevel van Poetin een staakt-het-vuren hadden aangekondigd en de afgelopen twee dagen twee uur per dag humanitaire corridors hadden geopend om degenen die zich in de fabriek in Azovstal bevonden, te laten vertrekken.

Sergei Shoigu: Russia's Missing Defense Minister Reportedly Suffered  Massive Heart Attack But Not from Natural Causes

Sergey Volyna, de commandant van de 36e Marinebrigade van Oekraïne, die zich in de fabriek heeft verschanst, beweerde dat “honderden” burgers vastzaten in de fabriek. Volgens Russische bronnen worden deze mensen vastgehouden en als “menselijk schild” gebruikt!

“We hebben zo’n 90 bussen en 25 ambulances voor hen klaarstaan”, zei Shoigu, eraan toevoegend dat er camera’s in het gebied zijn gemonteerd om de situatie te bewaken. “Niemand heeft de Azovstal (fabriek) verlaten”, voegde hij eraan toe. Zo’n 100 burgers uit andere gebieden maakten van de gelegenheid gebruik om in veiligheid te komen en worden (vrijwillig) naar Rusland geëvacueerd, aldus de minister.

Bron: Russia says Mariupol captured, apart from Azovstal plant — RT Russia & Former Soviet Union

[dntplgn]

Volg mij op: Sonja van den Ende (vk.com)

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *