Amerikaanse media liegen over Russische wreedheden in Marioepol, zegt ingebedde verslaggever die Ground Zero bezocht

 Sonja Van den Ende

 –

 23 april 2022 

Inwoners van Mariupol ontvangen humanitaire hulp van het Russische leger in samenwerking met het DPR-leger. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

[Dit artikel is geschreven door een verslaggever die bij het Russische leger in Oekraïne is ingebed. Wij zijn van mening dat als mensen de oorlog in Oekraïne willen begrijpen, ze er veel over moeten lezen, vanuit verschillende perspectieven, waaronder de Russische, om te proberen de waarheid te achterhalen over wat er voor henzelf aan de hand is. – Redacteuren]

Waar zal ik beginnen?

Kan een man zoveel lijden verdragen? Kun je over zoveel lijden schrijven zonder emotioneel te worden?

Waarschijnlijk niet.

Mariupol is weggevaagd, gebouwen zijn grotendeels ingestort door raketaanvallen en natuurlijk zijn er ook bombardementen geweest.

Video toont totale verwoesting in Mariupol, Oekraïne
Verwoesting in Marioepol. [Bron: rferl.org]

De westerse media geven natuurlijk de Russen de schuld van deze bombardementen, maar Oekraïne heeft ook vliegtuigen die bommen laten vallen, dus hoe kun je een paar duizend kilometer verderop zeggen dat het de Russen zijn?

Het is niet zoals in het Westen waar, toen er een terroristische aanslag was, de daders hun paspoort of identiteitsbewijs achterlieten.

Dit is een vernietigingsoorlog die ik eerder heb gezien – in Syrië, in Homs. Misschien ook zoals in Dresden, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, hoewel ik Dresden natuurlijk niet kan verifiëren.

Een foto met buiten, lucht, boom, stad Beschrijving automatisch gegenereerd
Homs, Syrië. [Bron: theatlantic.com]

Het Westen heeft er een propagandaoorlog van gemaakt. Al die tijd sponsort het het Oekraïense leger en zijn neonazistische bataljons.

Jarenlang negeerden de media de aanvallen van het Oekraïense leger op de bevolking van Oost-Oekraïne, die gedwongen werd te overleven in ondergrondse bunkers.

Ze doen alsof de oorlog in februari begon, terwijl die in 2014 eigenlijk begon als een oorlog van de Oekraïense regering tegen haar eigen volk.

Acht jaar verwoeste dorpen en steden – waarom? Omdat Oost-Oekraïne wordt bewoond door een overwegend Russisch sprekende bevolking, die is opgegroeid in het Sovjetsysteem.

Na de door de VS gesteunde Maidan-coup in 2014, zouden ze deel gaan uitmaken van de EU en de pro-Europese ‘marionettenregering’ in Kiev. Al hun waarden, normen, cultuur en taal moesten overboord worden gegooid.

Om deze doelen te bereiken, hebben eerst president Petro Poroshenko en vervolgens Volodymyr Zelensky “speciale operaties” uitgevoerd die zij “terroristen bestrijden” noemden.

Denkbeeldige dreiging: in de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne beschuldigde Rusland van het voorbereiden van een "full-scale militaire agressie"
Amerikaanse marionetten Petro Poroshenko en Volodymyr Zelensky trekken hun oorlogsuitrusting aan. [Bron: tellerreport.com]

De Oekraïners begonnen de luchthaven van Donetsk te bombarderen en voerden vervolgens aanvallen uit op de burgerbevolking.

Een foto met lucht, buiten, sneeuw, vliegtuig Beschrijving automatisch gegenereerd
Ruïnes van de luchthaven van Donetsk na bomaanslag in Oekraïne (februari 2015). [Bron: channel4.com]

Toen dit niet volgens plan verliep, rekruteerden ze het Azov-bataljon en andere rechtse groepen in het reguliere leger.

Deze bataljons zijn inderdaad neonazi’s, van vader op zoon zijn ze geïndoctrineerd met de nazi-ideologie van de Stepan Bandera-cultus.

Er is één extreemrechtse beweging die het Kremlin haat - buitenlands beleid
Azov Bataljon tijdens ceremonie in Kiev in oktober 2018. [Bron: buitenlandbeleid.com]

Je kunt ze vergelijken met jihadisten van ISIS (DAESH), ideologisch geïndoctrineerd en vechtend op speed of andere drugs, dus, zoals veel getuigen zeggen, doden ze willekeurig burgers.

Dit is precies hetzelfde script dat gebeurde in Syrië, waar jihadisten zelfs de harten van de soldaten van het Syrische leger uitsneden en hun afgehakte hoofden aan palen hingen.

  • Kinderen en grootmoeder wachten. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
  • Vernietigd plat, beschoten door het Oekraïense leger en het Azov-bataljon. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
  • Een man op zoek naar water, meer waard dan goud. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
  • Een verwoest winkelcentrum in het stadscentrum [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
  • Mensen die door de verwoeste stad lopen, op zoek naar voedsel, water en hun familieleden die misschien dood of verdwaald zijn. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
  • Mensen wachten op voedsel en water, geleverd door de Russen. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
  • Kinderen en grootmoeder wachten. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
  • Vernietigd plat, beschoten door het Oekraïense leger en het Azov-bataljon. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

Vernietigd plat, beschoten door het Oekraïense leger en het Azov-bataljon. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

Het “gebombardeerde” stadstheater

Op 16 maart 2022 zou het regionale dramatheater van Donetsk in Mariupol, Oekraïne, zijn gebombardeerd. Het werd naar verluidt gebruikt als schuilkelder tijdens het beleg van Marioepol, waar naar verluidt 1,300 burgers werden vastgehouden in de dagen vóór 16 maart, en mogelijk zijn er minstens 300 slachtoffers gevallen.

Volgens westerse media is het theater gebombardeerd door de Russische troepen. Volgens de Russische woordvoerder en vele ooggetuigenverslagen, die in de buurt van het theater woonden, hoorden ze geen bombardement in hun buurt en het theater.

Satellietbeelden tonen vernietiging van Mariupol Theater gebombardeerd door Rusland
Marioepol theater. [Bron: businessinsider.com]

Dus nogmaals, de westerse media lijken te liegen – Rusland de schuld te geven van elke gruweldaad in de oorlog zonder bewijs, terwijl ze geen enkele context geven over hoe de oorlog begon en wie verantwoordelijk is.

Het doel is duidelijk om de publieke opinie tegen Rusland te mobiliseren ter ondersteuning van regimeverandering of zelfs een grootschalige oorlog tegen Rusland.

Het gedeeltelijk verwoeste theater in Mariupol, niet gebombardeerd zoals je kunt zien, maar vanuit de kelder naar binnen geïmplodeerd. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

Ik kreeg een heel ander verhaal over het ‘bombardement’ van het Mariupol-theater van een Russische legerwoordvoerder die ik interviewde. Hij zei het volgende:

“Volgens ooggetuigen waren er ongeveer 300 mensen in het theater, maar dit kan niet worden geverifieerd, het Oekraïense leger en de bataljons hebben de opkomst niet bijgehouden, dus het kunnen meer of minder mensen zijn. De kelders werden gebruikt als schuilkelders voor raketaanvallen en bommen. Op de dag van de verwoesting, 16 maart 2022, waren er volgens ooggetuigen geen bombardementen, maar zware raketaanvallen. In de kelders werden munitie en explosieven van het Oekraïense leger en zijn bataljons opgeslagen. Het Oekraïense leger en de bataljons hoorden dat de Russen eraan kwamen en brachten de explosieven tot ontploffing in de schuilplaatsen, waar nog veel mensen hun toevlucht zochten voor de aanhoudende gevechten. Dit is niet nieuw voor de Oekraïners om dergelijke daden te verrichten, met name het AZOV-bataljon, die, net als in Syrië ten tijde van de oorlog, de jihadisten high waren van drugs, Captagon en snelheid, wat hun brutaliteit en gewelddadige reactie verklaart. Hetzelfde geldt voor deze neonazistische strijders die sterk geïnfiltreerd zijn in het Oekraïense leger.”

Binnen in het theater zijn foto’s van eerdere uitvoeringen. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
Binnen in het theater. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]
De plek waar de explosie plaatsvond, midden in het theater. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

De media in het Westen verkopen, in samenwerking met politici, verhalen aan het publiek, waarvan ik durf te zeggen dat minstens de helft verzonnen of gebruikt is uit andere conflicten.

Mariupol wordt verwoest en waarschijnlijk is meer dan de helft van de inwoners de stad ontvlucht, hetzij naar het westen, naar Rusland of omliggende dorpen en steden. Niemand weet het op dit moment. Mensen zijn bang en zoeken naar hun familieleden, die mogelijk zijn omgekomen.

Zoals ik al eerder zei, wordt voedsel en water en andere humanitaire hulp dagelijks uitgedeeld door het Russische leger – elke dag op een andere plaats omdat, wanneer het Oekraïense leger en zijn nazi-bataljons de plaats kennen, ze zullen proberen het te beschieten en dood de mensen.

Het duurt nog even voordat de stad weer opgebouwd kan worden. De staalfabriek van Azov is het laatste bolwerk van het Azov-bataljon. Op het moment van schrijven voert het Russische leger daar een zware strijd waarvan de uitkomst voorbestemd lijkt.

bne IntelliNews - VIDEO: Vernietiging van staalfabriek in Mariupol
De staalfabriek van Marioepol. [Bron: intellinews.com]

Iedereen wacht met spanning af of het NAVO-commandocentrum, dat zich hoogstwaarschijnlijk onder de fabriek bevindt, wordt ontmanteld. Of er echt een biologisch (een van de vele) laboratorium onder de staalfabriek van Azov zit, zullen we snel zien. Ik zal er zeker nog een keer over berichten.

Binnen de stad in de buurt van het theater. [Bron: Foto met dank aan Sonja van den Ende]

CovertAction Magazine wordt mogelijk gemaakt door abonnementenorders en donaties van lezers zoals jij.

Wanneer u doneert aan CovertAction Magazine, ondersteunt u onderzoeksjournalistiek. Uw bijdragen gaan rechtstreeks naar het ondersteunen van de ontwikkeling, productie, redactie en verspreiding van het tijdschrift.

CovertAction Magazine ontvangt geen bedrijfs- of overheidssponsoring. Toch zijn we vastbesloten om compensatie te bieden voor schrijvers, redactionele en technische ondersteuning. Uw steun helpt deze vergoeding te vergemakkelijken en het kaliber van dit werk te vergroten.

Maak een donatie door op het donatielogo hierboven te klikken en voer het bedrag en uw creditcard- of bankpasgegevens in.

CovertAction Institute, Inc. (CAI) is een 501(c)(3) non-profitorganisatie en uw gift is fiscaal aftrekbaar voor federale inkomstendoeleinden. Het belastingvrije ID-nummer van CAI is 87-2461683.

Wij danken u hartelijk voor uw steun.


Disclaimer: De inhoud van dit artikel is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteur(s). CovertAction Institute, Inc. (CAI), inclusief de raad van bestuur (BD), redactieraad (EB), adviesraad (AB), personeel, vrijwilligers en haar projecten (inclusief CovertAction Magazine) zijn niet verantwoordelijk voor eventuele onnauwkeurige of onjuiste verklaringen in dit artikel. Dit artikel geeft ook niet noodzakelijk de opvattingen weer van de BD, de EB, de AB, personeel, vrijwilligers of leden van haar projecten.

Verschillende standpunten: CAM publiceert artikelen met verschillende gezichtspunten in een poging een levendig debat en doordachte kritische analyse te voeden. Voel je vrij om commentaar te geven op de artikelen in het commentaargedeelte en/of je brieven te sturen naar de Editors, die we zullen publiceren in de kolom Brieven.

Auteursrechtelijk beschermd materiaal: Deze website kan auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten waarvan het gebruik niet altijd specifiek is toegestaan ​​door de eigenaar van het auteursrecht. Als liefdadigheidsorganisatie zonder winstoogmerk, opgericht in de staat New York, stellen we dergelijk materiaal beschikbaar in een poging het begrip van de problemen van de mensheid te vergroten en hopelijk te helpen bij het vinden van oplossingen voor die problemen. Wij zijn van mening dat dit een ‘redelijk gebruik’ is van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals bepaald in sectie 107 van de Amerikaanse auteursrechtwet. U kunt meer lezen over ‘redelijk gebruik’ en de Amerikaanse auteursrechtwet aan het Legal Information Institute van de Cornell Law School.

Opnieuw publiceren: CovertAction Magazine (CAM) verleent toestemming om CAM-artikelen te cross-posten op internetsites van non-profitorganisaties, zolang de bron wordt vermeld samen met een hyperlink naar het origineel CovertAction Magazine artikel. Laat het ons ook weten op info@CovertActionMagazine.com. Voor publicatie van CAM-artikelen in gedrukte of andere vormen, inclusief commerciële internetsites, kunt u contact opnemen met: info@CovertActionMagazine.com.

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met deze voorwaarden hierboven.


Over de auteur

Sonja Van den Ende

Sonja is een freelance journalist uit Nederland die onder andere over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland heeft geschreven.

Sonja is te bereiken op: sonjavandenende@gmail.com.

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *