De Krim onder Westerse sancties

Op 22-23 februari 2014 hield president Vladimir Poetin een nachtelijke bijeenkomst met de hoofden van de Russische veiligheidsdiensten om de terugtrekking van de afgezette president Viktor Janoekovitsj (van Oekraïne) te bespreken, aan het einde van die bijeenkomst zei president Poetin: “we moeten beginnen te werken aan de terugkeer van de Krim naar Rusland”.

Op 27 februari 2014 stuurde Rusland soldaten naar de Krim om een coup d’ d’état te voorkomen. Het westen had een coup gepleegd in Kiev, de zogenaamde Maidan revolutie!

Neonazi groeperingen zoals Pravdy Sektor grepen, met behulp van het Westen (EU en VS), de macht en begonnen direct de Russische bevolkingsgroep te onderdrukken, ook geweld kwam er aan te pas, zoals de moorden van Odessa. Waar radicale nazi’s gelieerd aan de Pravdy Sektor, het vakbondshuis in brand staken op 2 mei 2014 en zeker 50 mensen levend verbrande binnen in het gebouw. Het betrof Oekraïners van Russische afkomst.

Degene die uit het vakbondshuis kwamen, sommige zwaar gewond, werden alsnog gedood op het plein door deze moorddadige nazi’s.

Gemarteld en doodgeslagen. De Westerse regeringen en media hielden hun moord, voor hen waren deze slachtoffer “collateral damage”. Mensen zijn belangrijk voor het Westen, alleen macht, geld en koloniale aspiraties.

De meerderheid van de bewoners van de Krim, Russisch georiënteerd en Russisch sprekend wilde graag bij Rusland horen en dat bleek ook uit het referendum dat gehouden werd op 16 maart 2014. Rusland stuurde op 27 februari 2014 soldaten naar de Krim om een soortgelijke coup te voorkomen!

Sancties

Krim sancties

De Krim sancties zijn ingesteld als reactie op de illegale inlijving van de Krim door Rusland volgens Westerse begrippen is de Krim illegaal geannexeerd. Dit is een verdraaiing van de feiten. Het is duidelijk dat er tijdens het democratische referendum van 16 maart 2014 de meerderheid van de bevolking bij Rusland wilde horen.

Zoals de mensen op de Krim zeggen: “Wij keren terug naar ons moederland Rusland”.

De Krim sancties (EU) bestaan uit een volledig import- en investeringsverbod voor het gebied van de Krim en Sebastopol (de Zwarte zee vloot haven).

De volgende sancties in Oekraïne gelden specifiek voor de Krim en Sebastopol:

  1. Het is verboden om producten te importeren uit de Krim of Sebastopol, of om de import te financieren.
  2. Het is verboden om bepaalde producten en technologie te exporteren naar de Krim of Sebastopol.
  3. Het is verboden om diensten te leveren die direct gerelateerd zijn aan toeristische activiteiten in de Krim of Sebastopol.
  4. Het is verboden om technische ondersteuning, tussenhandel en bouw- of ingenieursdiensten aan de Krim of Sebastopol te leveren, die direct te maken hebben met de infrastructuur in de volgende sectoren: transport, telecommunicatie, energie en olie, gas en minerale grondstoffen. Dit geldt ook voor bestaande contracten.

Verbod op financieringen

  1. Het verwerven of vergroten van een deelneming in vastgoed in de Krim of in Sebastopol.
  2. De oprichting van een joint venture in de Krim of in Sebastopol of met een entiteit in de Krim of in Sebastopol.

Kortom geen handel in – en export naar de Krim sinds 2014. Maar heeft de Krim hieronder echt geleden? Nee, kan ik concluderen. De Krim is een voorbeeld van hoe het nu verder zal gaan in Rusland.

Na wat gezien heb is de Krim een “proeftuin” voor wat er komen gaat in Rusland. Zelfvoorzienend in elektriciteit en de grootste gasexporteur van het Noordelijk halfrond, kunnen ze alles zelf produceren.

Wat ik gezien heb zijn wijngaarden, kleine bedrijven die starten met elektrische auto’s, voornamelijk voor de toeristensector maar ook voor kleinere transport auto’s. Natuurlijk blijven de fossiele grondstoffen het belangrijkste, immers Rusland is het grootste land der aarde. Van A naar B te komen is onmogelijk met een elektrische auto!

Ik heb vele uitlopende bedrijven bezocht van wijngaarden, oester fabriek, het grootste agrarisch fruitbedrijf en elektrische autofabriek. Maar wat mij het meest imponeerde is het elektriciteitsbedrijf. Een “pilot” project opgezet in 2020. Voorheen werd er apparatuur gebruikt van o.a. Siemens, maar deze fabriek is compleet zelfvoorzienend en is een voorbeeld voor heel Rusland.

We weten in het Westen allemaal de propaganda over de Siemens turbines (voor de Nordstream I gaspijpleiding). Eerst waren het er 1 nu 6 die in Canada zouden zijn, of inmiddels weer terug in Duitsland. Maar dit niet alleen, in Duitsland wordt de complete industrie verwoest door de sancties, die zij zelf ingesteld hebben tegen Rusland.

Daardoor is er niet genoeg gas en zullen bedrijven als Siemens op den duur misschien wel moeten sluiten. Dus als je het van twee kanten bekijkt is het eigenlijk een grote kans voor Rusland, in dit geval de Krim om zelfvoorzienend te worden. Rusland heeft de toekomst. Europa gaat terug naar duistere tijden, al noemen ze dit de 4e industriële revolutie!

Ook het waanzinnige project “The Great Reset” is in werking gezet na de Covid-19 crisis. Het is een zogenaamde Reset om de economieën van Westerse landen op de schop te nemen. Geen vooruitgang, maar achteruitgang voor de “gewone” burger. Alles zal in handen komen (of misschien al zijn) van de grote multinationals, dit noemen ze “Stakeholder Kapitalisme”. M.a.w. de burger zal niet meer in staat zijn kleine bedrijfjes op te zetten of handelen, ook boerenbedrijven zullen verdwijnen!

De Donetsk en Lugansk republieken, die nu bijna bevrijd zijn van het regime in Kiev, zullen waarschijnlijk in de nabije toekomst ook van de economische voordelen van Rusland kunnen gaan profiteren. Nadat zij jarenlang door Westerse elite gebruikt zijn voor de voordelen van deze elite.

Zoals goedkope arbeidskrachten, verwaarlozing van alles. Alle oude Sovjet fabrieken en de infrastructuur (afgezien de verwoesting door de gevechten) staan nog daar. Economisch ligt het aan het infuus en ik denk persoonlijk dat wat ik op de Krim gezien heb, het daar ook alleen maar beter kan gaan!

[dntplgn]

Volg mij op: Sonja van den Ende (vk.com)

Twitter: sonja van den ende (@SonjaEnde) / Twitter

YouTube: sonja vandenende – YouTube

Loading

2 thoughts on “De Krim onder Westerse sancties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *