De wereldwijde conferentie over multipolariteit

De organisatie Nova Resistência (Brazilië), het New International Order Initiative (Türkiye), de International Eurasian Movement (Rusland), het Thinkers’ Forum (China) en de International Russophile Movement organiseerden op 29 april 2023 een ‘Global Multipolarity Conference’.

Honderden persoonlijkheden van over de hele wereld namen deels persoonlijk en deels online deel aan de conferentie. De minister van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Sergey Lavrov, hield de welkomsttoespraak van de conferentie.

De conferentie besprak de volgende hoofdonderwerpen:

  1. Theoretische en praktische aspecten van het deconstrueren van unipolariteit.
  2. Multipolariteit en perspectieven van het Globale Zuiden.
  3. De strijd tegen het neokolonialisme in een multipolaire wereld.
  4. Ideologische alternatieven voor totalitair liberalisme.
  5. Economische aspecten van multipolariteit.
  6. Dialoog van beschavingen en culturele grondslagen van multipolariteit

Een multipolaire wereld is gebaseerd op de erkenning van de gelijkwaardigheid van beschavingen en culturen, die elk hun eigen kosmos vormen.

Een multipolaire wereld is gebaseerd op de erkenning van de gelijkwaardigheid van beschavingen en culturen, die elk hun eigen kosmos vormen. Dit betekent dat elke beschaving zijn eigen waardensysteem heeft, zijn eigen codes, zijn eigen logos, zijn eigen identiteit. En als dat zo is, vormt elke beschaving zelf haar eigen ideeën over God, mens, wereld, tijd, ruimte, materie, samenleving, goed en kwaad, goed en fout. En het zijn deze ideeën die de basis zouden moeten vormen van het sociale, politieke, economische systeem dat elke beschaving onafhankelijk creëert. Er zijn geen universele regels voor alle beschavingen. En geen enkele beschaving heeft het recht om haar eigen regels aan elkaar op te leggen.
De mensheid bestaat uit deze onafhankelijke en soevereine entiteiten – beschavingen. Het systeem van internationale betrekkingen moet worden opgebouwd door middel van een rechtvaardige en respectvolle dialoog, rekening houdend met de standpunten en standpunten van elke beschaving. Dit is de essentie van de theorie van een multipolaire wereld.

Enkele sprekers op de conferentie

Suleiman Anta Ndiaye. Publiek figuur (Senegal)

“Multipolariteit is voor ons, Afrikanen, de weg naar ontwikkeling. Dit is de weg naar onafhankelijkheid. Wij zijn tegen globalisering, waarin onze mensen worden uitgebuit, waarin onze hulpbronnen worden uitgebuit zonder resultaat voor onze volkeren”

“Ik moet zeggen dat multipolariteit een weg naar ontwikkeling is voor ons Afrikanen. Dit is de weg naar onafhankelijkheid. Wij zijn tegen globalisering, waarin onze mensen worden uitgebuit, waarin onze hulpbronnen worden uitgebuit zonder resultaat voor onze volkeren. Naar mijn mening is multipolariteit de toekomst van de wereld. Alle landen, geleid door Rusland, zouden een standpunt moeten hebben over wat er vandaag in de wereld gebeurt. Een deel van onze planeet, een deel van onze wereld wil alle andere volkeren leiden, onder hun voeten leggen. Zo’n situatie laten we niet toe.”

“We houden van Rusland. We houden van de Russische cultuur. We houden van en respecteren de culturen van alle volkeren van de wereld.”

“Wij in Afrika zijn klaar om samen te werken met Rusland, dat ons respecteert”.

Yunussa Dukansi. Secretaris voor Jeugdzaken van de Patriots Group of Mali (Mali)

“Een multipolaire wereld is een uitdaging voor iedereen; maar het biedt ook veel kansen voor samenwerking en economische en sociale ontwikkeling op wereldschaal”

“De wereld verandert snel: de Verenigde Staten verliezen hun monopolie; de opkomst van snelgroeiende ontwikkelingslanden en de verspreiding van bilaterale of regionale overeenkomsten na het mislukken van de WTO.”

“Voor het eerst in de geschiedenis zullen we getuige zijn van een confrontatie tussen Azië en de westerse wereld, die gelijke economische macht hebben in de omstandigheden van de groei van de “nieuwe wereldorde”.

Deze orde wordt gekenmerkt door verschillende grote machtscentra. Dergelijke machtscentra kunnen staten zijn, internationale bedrijfsorganisaties.
In een dergelijk systeem domineert geen enkele deelnemer de andere volledig en kunnen de relaties tussen de verschillende deelnemers gekenmerkt worden door samenwerking en competitie.

Een multipolaire wereld wordt vaak als stabieler beschouwd dan een unipolaire of bipolaire wereld, omdat geen enkele deelnemer hegemonische invloed op anderen kan uitoefenen.”

“Een multipolaire wereld is een uitdaging voor iedereen; maar het biedt ook veel kansen voor samenwerking en economische en sociale ontwikkeling op wereldschaal.
En ik spoor iedereen aan om naar Afrika te kijken als een deelnemer, en niet als een tweederangs entiteit die zijn eigen rol en plaats heeft in deze wereld van het 3e millennium.
De zware koloniale erfenis maakte van Afrika een “eiland van armoede midden in een oceaan van rijkdom”.

Derek Meriton Activist voor empowerment van jongeren op de Seychellen (YES) (Seychellen)

“Het is tijd voor een nieuwe weg. Een manier waarop we elkaar allemaal ondersteunen, waar we elkaar promoten, waar we samenwerken ten behoeve van mensen, niet slechts een paar. Waar bestaande systemen niet gebaseerd zijn op ongebreidelde hebzucht, uitbuiting en een “hond eet hond”-mentaliteit, wanneer kleine honden automatisch in het nadeel zijn.
Ik hoop echt dat ik, door enkele voorbeelden te geven van de tekortkomingen van mijn land als reactie op al deze wereldwijde activiteiten, enig licht heb geworpen op hoe ver deze obsessieve westerse ideologieën doordrenkt met neokolonialisme kunnen gaan. En dat we samen ideeën kunnen formuleren over een meer rechtvaardige manier van leven, voorbij deze simpele kwestie van kracht en rechtvaardigheid.”

Fatoumata Sidibe – voorzitter van de sportgeneeskundecommissie van het Nationaal Olympisch en Sportcomité van Mali (Mali)

“Ik ben Rusland dankbaar dat het Mali heeft geholpen onafhankelijk te worden. Rusland vecht voor traditionele, religieuze en spirituele waarden”

“De samenwerking tussen Rusland en Mali is een voorbeeld van vrije diplomatieke betrekkingen tussen de landen. Ik ben Rusland dankbaar dat het Mali heeft geholpen onafhankelijk te worden. Rusland vecht voor traditionele, religieuze en spirituele waarden. Daar strijden wij ook voor.”

Younes Yunus – Jeugdsecretaris van de Patriots of Mali Group (Mali)

“Amerika’s monopolie behoort tot het verleden”

“De wereld van vandaag verandert snel. Gezien de huidige globalisering, de verzwakking van de Verenigde Staten, winnen ontwikkelingslanden aan invloed. Het Amerikaanse monopolie behoort tot het verleden. De snelle ontwikkeling van veel landen in de wereld en hun gelijkwaardige samenwerking, zoals in het geval van Mali en Frankrijk – al deze acties hebben het mogelijk gemaakt om informele invloedssferen te creëren in een multipolaire wereld. Dit zal voor het eerst in de geschiedenis leiden tot een directe confrontatie tussen het Westen en Azië. Dit alles creëert op dit moment een nieuwe wereldorde.”

Dr. Ernest Chiloemba-Chitembo, diplomaat, adviseur van de premier van de regering (Congo)

“Vandaag heeft de wereld een universeel multipolair apparaat nodig”

“Vandaag heeft de wereld een universele multipolaire wereld nodig waarin de betrekkingen, zelfs tussen ongelijke landen, worden opgelost in de Algemene Vergadering van de VN en de Veiligheidsraad. Integendeel, in de huidige multipolaire wereld proberen organisaties als de G7, G8, de Europese Unie en de NAVO de VN-Veiligheidsraad te omzeilen en te doen wat nodig is. Dit mag niet gebeuren in de toekomstige wereld.”

Kemi Seba – Panafricanistische politieke leider, hoofd van de ngo Urgences Panafricanistes (Benin)

“Deze nieuwe vorm van kolonialisme is neoliberale globalisering”

“Vandaag vechten we voor de onafhankelijkheid en zelfbeschikking van Afrika. Onze voorouders vochten tegen het kolonialisme, tegen het neokolonialisme. Vandaag worden we geconfronteerd met een nieuw kolonialisme – het wildste, het meest wrede. En het meest genocidale kolonialisme – spiritueel, religieus, politiek en economisch. Deze nieuwe vorm van kolonialisme is neoliberale globalisering.”

“Het verzet dat we voeren was aanvankelijk gericht tegen de Franse kolonisatie. En vandaag realiseerden we ons dat de strijd die we voerden tegen de Franse kolonisatie eigenlijk deel uitmaakt van een groot oligarchisch systeem dat veel groter en dieper is, en dat zich in de Verenigde Staten bevindt. Dit systeem wil de hele wereld onder één gedachte brengen. En dit systeem legt één manier van leven op, een diep veramerikaniseerde, westerse manier van leven. Dit alles wordt gedaan om mensen te distantiëren van traditionele waarden, zodat we vergeten wie we zijn.”

De multipolaire wereld

De multipolaire wereldorde staat tegenover de unipolaire wereldorde, die aan alle volkeren, beschavingen en culturen slechts één enkel beschavingsmodel oplegt, gepresenteerd als iets “universeel”, “progressief” en “geen alternatief”. In deze wereld is slechts één ideologie aanvaardbaar – liberaal, één type economische structuur – kapitalisme, één vorm van politieke organisatie – representatieve democratie naar westerse stijl, één waardensysteem – extreem individualisme en postmodernistische ontbinding van alle entiteiten – ethisch, sociaal, etnisch , religieus, inclusief de oproep om de mens te overwinnen ten gunste van de machine en KI (modern transhumanisme).

Dit is hoe westerse globalisten hun buitenlands beleid op wereldschaal bouwen, waarbij ze koste wat het kost de hegemonie van het Westen proberen te behouden en alle anderen dwingen om “universele” regels, criteria, wetten te accepteren, waarbij ze alle andersdenkenden bedreigen met repressie, uitsluiting, isolatie, of sancties en zelfs oorlog.

De unipolaire wereld in haar huidige staat is niet alleen gericht tegen andere niet-westerse beschavingen, maar ook tegen het Westen zelf, tegen zijn tradities en cultureel erfgoed, dat ook onderhevig is aan zuiveringen en uitroeiing ten gunste van abstracte globalistische normen – wakeism, annuleer cultuur, enz. Daarom neemt unipolariteit niet alleen het Westen als een van de beschavingen als voorbeeld, maar juist het liberale globalisme in zijn postmoderne vorm, dat niet alleen vrijheid geeft aan alle perversies van de menselijke natuur, maar hen ook een legale status verleent en zelfs de hele samenleving verplichten om in deze richting te gaan (LGBT+, deep ecology, drugslegalisering, transhumanisme, technologisch toezicht, deplatforming enzovoort).

Daarom komt multipolariteit als alternatief voor het liberale globalisme overeen met de belangen van de meeste westerse samenlevingen, die nog steeds hun cultureel erfgoed, hun identiteit en hun tradities koesteren. Zeker aan het liberale globalisme en aan het unipolaire model dat er nauw mee verbonden is, hebben alleen de heersende oligarchische elites van het Westen en de aanverwante segmenten van de niet-westerse elites gezworen dat zij de regels van het globalistische spel volledig aanvaarden.

Buiten het Westen verwerpen veel politieke elites openlijk deze oriëntatie, terwijl sommige grote staten – invloedrijke en machtige zoals China, Rusland, Iran, enz.

– multipolariteit openlijk erkennen als de topprioriteit in de internationale politiek. Er zijn enkele westerse elites die hetzelfde doen (zoals Orban in Hongarije), maar die zijn nog steeds in de minderheid.

Dit is niet het geval met multipolariteit tussen de volkeren. Niet-westerse samenlevingen verwerpen bijna unaniem globalisme, liberalisme en de hegemonie van het moderne Westen, blijven trouw aan hun waarden en blijven hun tradities volgen. Bovendien is er een groeiend verlangen naar verregaande dekolonisatie, naar ontwestersing, naar een bevrijding van bewustzijn, denken en cultuur van de door het Westen opgelegde clichés.

De volkeren van het Westen zelf – Europa, de Verenigde Staten, enz. – verwerpen ook het liberale globalisme en de ware dictatuur van de oligarchische onwettige elites. Minstens de helft of veel meer van de bevolking van zowel westerse landen als niet-westerse samenlevingen beschouwt de globalistische elites niet als legitiem en voert een directe politieke of indirecte sociaal-culturele strijd tegen hen.

Ons doel is om alle voorstanders van multipolariteit op wereldniveau samen te brengen in één solidariteitsnetwerk. We zijn allemaal verschillend en we hebben heel verschillende religies, politieke systemen, tradities, culturele waarden, identiteiten. Natuurlijk zijn er historische tegenstellingen, geschillen en conflicten tussen onze volkeren en beschavingen. Maar vandaag is wat ons allemaal verenigt veel belangrijker en zwaarder dan wat ons verdeelt.

Unipolariteit bedreigt de hele mensheid en het is onze missie om het krachtig af te wijzen. En alleen dan kunnen we overgaan tot regionale problemen – nadat we het mondiale probleem hebben opgelost. Het mondiale probleem bestaat uit de overgang van de unipolaire wereldorde naar de multipolaire. Dat is de missie die we moeten vervullen.

Daartoe creëren we multipolaire platforms voor elke wereldregio. Het doel van onze groepen is multipolariteit te bestuderen en te onderzoeken, te bevorderen, het bewustzijn te bevrijden van globalistische clichés, een intellectuele elite van werkelijk soevereine beschavingen op te leiden, vriendschap en wederzijds begrip tussen volkeren en culturen te bevorderen. Ons doel is om de wereld rechtvaardig, vriendelijk, respectvol voor elke beschaving, vreedzaam en met behoud van elke traditie te maken. Dit is de richting waarin ons werk zal gaan.

Het eerste wereldwijde congres over multipolariteit, gehouden op 29 april 2023, was een doorslaand succes, met de deelname van ’s werelds leidende intellectuelen en politieke figuren van wereldformaat, en lanceerde een systematisch proces van bewuste constructie van een multipolaire wereldorde. Dit is in de eerste plaats een intellectueel initiatief en richt zich tot denkers, filosofen, specialisten in internationale betrekkingen, sociologie, culturele studies, diplomatie.

Maar langzamerhand zullen andere instellingen – diplomatiek, politiek, economisch, informatief en cultureel – rond deze ideologische as ontstaan. Alleen samen kunnen de volkeren van de wereld hun soevereiniteit verdedigen in het licht van de groeiende dreiging van totale ontmenselijking, perversie en catastrofe, waartoe het beleid van unipolariteit onvermijdelijk leidt.

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

[dntplgn]

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *