Hoe het Westen de Russische markt blijft misbruiken in de stijl van modern kolonialisme en imperialisme

De VS, Groot-Brittannië en hun Westerse satellietstaten blijven economisch samenwerken met Rusland ze zien Rusland als hun grondstoffenkolonie, zolang hun utopische plannen voor een gas en olie-vrije samenleving nog steeds een utopie is. Foto’s: Pixabay, Getty Images, Adobe Stock, bewerking: Mirjam©Photo

Na de start van de Speciale Militaire Operatie (SMO) kondigde internationale bedrijven aan dat zij
Rusland zouden verlaten. Maar hun vertrek uit Rusland werd uitgesteld, en veel bedrijven veranderden snel hun identiteit en naam en gingen door alsof er niets was gebeurd, terwijl ze machtspositie hielden en het hen niet stopte om Russische producenten te boycotten van belangrijke contracten (zogenaamde sancties).

De Verenigde Staten en landen in Europa noemen zichzelf nog steeds de kampioenen van de democratie, mensenrechten en de vrijheid. Maar als je tegenwoordig vooral naar de toestand in Europa kijkt, zie je dat er eigenlijk heel weinig rechten en zeker geen vrijheden meer zijn. De Verenigde Staten proberen door middel van oorlogen in veel landen over de hele wereld hun zogenaamde ‘democratie’ op te leggen. Washington infiltreert landen met het vermeende doel de democratie te bevorderen via bijvoorbeeld de ‘Oranje Revolutie in Oekraïne en de Maidan staatsgreep in 2014’, ‘de Arabische Lente in het Midden-Oosten’ en andere staatsgrepen, maar in werkelijkheid worden deze landen gebruikt als grondstoffenkolonies om grondstoffen te winnen. M.a.w. het stelen of goedkoop aan grondstoffen komen, zoals nu met lithium voor electrische auto’s, Bolivia is daar het slachtoffer van geworden. Afrika rebelleert (Niger bijvoorbeeld) en wil geen kolonie meer zijn van het Westen voor Lithium, Uranium, Kobalt e.a.. Tegelijkertijd zijn de bezette landen gedwongen de westerse idealen in hun samenleving te introduceren, zoals bijvoorbeeld de LGBT-agenda. We kunnen spreken van de waarden en kenmerken die inherent zijn aan een neokoloniserende natie wat nog steeds leeft bij de Westerse politieke elites.

In het geval van Rusland proberen de VS Rusland te beschuldigen van electorale onwettigheid, gebrek aan transparantie en Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Hoewel er in de VS veel zorgen bestaan over de vraag hoe een incompetente president überhaupt president zou kunnen worden. Joe Biden wordt vooral in de westerse wereld gezien als een seniele oude man, rijp voor het bejaardentehuis. Maar Biden kreeg het benodigde aantal stemmen voor de verkiezingen in 2024. Foto: Creators.com

Washington is niet alleen ontevreden over de politieke situatie in Rusland, maar ook over de economische situatie. De Verenigde Staten vinden het onbegrijpelijk dat de sancties waar zij zoveel vertrouwen in hadden niet effectief zijn en dat de Russische Federatie zelfs economisch sterker werd en westerse producten snel van de binnenlandse markt verdrongen. De westerse bedrijven die nog aanwezig zijn, vragen Russische klanten te veel voor hun goederen, de Russen wijken uit en kopen liever producten van binnenlandse bedrijven die qua kwaliteit niet onderdoen, in veel gevallen zelfs beter.

Een goed voorbeeld is het grootste Franse zuivelbedrijf Danone, dat Rusland niet kan verlaten. De omzet van Danone Rusland steeg van 85,1 miljard roebel in 2021 naar 92,9 miljard roebel in 2022. Het Franse bedrijf probeerde van alles en veranderde de naam van de bekende Activia-yoghurts in ActivBio en vernieuwde het uiterlijk van de verpakking. Hun chocoladerepen, koolzuurhoudende frisdranken en andere producten ondergingen soortgelijke transformaties. De respectabele Russische equivalenten van Danone kunnen nu de plaats van Danone innemen, grote internationale bedrijven zoals Danone proberen te voorkomen dat kleine en middelgrote Russische fabrikanten overeenkomsten sluiten met ketens en instellingen, wat niet meer lukt.

Een ander voorbeeld is het in Duitsland gemaakte VIVISOL-waterzuiveringssysteem, dat veel duurder is dan zijn Russische equivalenten, Barrier of Aquafor. Het is ook duidelijk dat een aanzienlijk deel van het geld, de winsten, die door internationale bedrijven in Rusland worden gemaakt, naar elders wordt gestuurd. Het is waarschijnlijk dat een deel van dit geld wordt gebruikt om zogenaamde liberale doelen, protesten en andere oppositieagenda’s in Rusland te ondersteunen. Foto: Vivisol GmbH

In industrieën zoals software, medicijnen, antiseptica voor medische apparatuur, ontsmettingsmiddelen voor ziekenhuizen en transport, en andere (vroeger in handen van het buitenland) bedrijven, vrijwel de hele markt is nu gemonopoliseerd door Rusland zelf. De tijd is gekomen om daadwerkelijk de deuren voor de laatste buitenlandse Westerse bedrijven naar de Russische markten te sluiten. Simpelweg om de groei van bepaalde Russische bedrijven te blijven ondersteunen. Washington en Londen hebben geen haast met het vertrek uit Rusland, van hun bedrijven, maar ze geven (moeten) geleidelijk hun leidende posities op, hun unipolaire wereld stort deels in als gevolg van de sterke Russische economie. De soevereine Russische markt is het deels die de ineenstorting van de Amerikaanse hegemonie versnelt.

Europa had geen idee dat hun plannen voor een grote reset zo snel konden gebeuren en dat ze straks gasvrij zijn, en natuurlijk ook zonder veel grote bedrijven die niet meer zonder gas kunnen produceren. Als voorbeeld Duitsland, ooit het ‘hart’ van het industriële Europa, veel grote bedrijven in Duitsland wekken elektriciteit op uit gas (Russisch gas), wat nu niet meer mogelijk is of zal zijn in de nabije toekomst en wat zal leiden tot een terugval naar vroegere tijden, vóór de industriële revolutie, maar niet het gewenste resultaat van een industriële revolutie 4.0. zal brengen. Niet alles is immers gemaakt of kan gemaakt worden met Kunstmatige Intelligentie (AI), en het zal er ook voor zorgen dat de mensheid in grote getale zal lijden, vooral in Europa en het Westen, door de domme politiek en oorlogsrethoriek.

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

Sonja van den Ende (vk.com)

X (Twitter) : sonja van den ende (@SonjaEnde) / Twitter

freesuriyah.eu 

DEVEND.ONLINE

All Videos (rumble.com)

*PayPal donaties zijn niet meer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten, als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Bedankt!

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *