Niewsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië

Afbeeldingsresultaat voor pater Daniel
XIII/51
Vrijdag 21 december 2018



Flitsen

Zondagnamiddag reden we met gans de gemeenschap naar Qara om in de parochiekerk van de hl. Michael de eucharistie mee te vieren en zo de kleine geloofsgemeenschap te steunen. De pastoor en de gelovigen zijn steeds heel blij wanneer we komen. Er was deze zondag uitzonderlijk weinig volk in de kerk. Het is een kwalijke gewoonte van de kinderen en hun ouders om tijdens de examenperiode niet naar de kerk te komen. Wanneer wij zaterdag in de refter aankondigden dat we naar Qâra zouden rijden voor de eucharistie, was er ook algemeen protest van de kinderen. Uiteindelijk zijn ze natuurlijk wel meegekomen.

Over de tandarts in Qara heb ik vroeger al mijn waardering uitgedrukt. Het is een jonge moslima, moeder van een groot gezin en haar man, die veearts is, helpt als vrijwilliger bij de grote groep van de Rode Halve Maan, waarvan onze abou Georges of Zaki het hoofd is. Haar kabinet is piepklein maar heeft alle nodige moderne apparatuur. En vooral, zij is een erg handige en zeer ijverige, bezige bij. Toen we wilden betalen voor alle diensten die zij de voorbije maand geleverd had voor mensen van de gemeenschap noteerde zij de namen van hen die wij noemden en schreef er een cijfer achter. Het waren een 15-tal behandelingen. De totale slotsom was omgerekend ongeveer 50 €. Het leven in Syrië is ondragelijk duur geworden, vooral wegens de sancties, maar voeding, ziekenzorg en onderwijs blijven erg goedkoop. Toen zij het geld natelde deed ze er nog wat af en gaf geld terug omwille van de behandeling van een man die inmiddels gestorven was. De verantwoordelijke van een van onze vier centra van hulpverlening in Qâra had namelijk zorg gedragen voor een oude man en was daarmee naar haar gekomen voor tandverzorging. Deze man is inmiddels overleden. Toen ze geld terug gaf zei ze: voor een overledene wil ik geen geld. Wij zouden, zeggen: ja maar, zij heeft hem toch behandeld. Zo zie je het verschil van zienswijze.

Vooraleer we vertrokken lazen wez nog een stukje uit het evangelie over het kerstgebeuren en zij wilde daarop uitgebreid op haar samsung de zacht gezongen soera uit de Koran over Maria laten horen. Hierin wordt de maagdelijke geboorte van Jezus vermeld, dat Hij uit de heilige Geest geboren is, dat Hij zal sterven en herleven. Blijkbaar zijn vele moslims zich hiervan nog niet eens bewust. Afgezien van enkele verdraaiingen van de historische feiten, is deze soera toch de moeite waard. En vooraleer we de kamer verlieten riep ze ons nog een heel oprecht en drievoudig “sjoekran/dank u” toe voor de Belgische chocolade die we van vrienden gekregen hadden en waarvan we aan haar hadden meegedeeld.

Donderdagavond namen we met de gemeenschap deel aan het kerstfeestje in Qara. Eerst was er een viering in de kerk met een mooie film over de geboorte van Jezus, gezangen en gebeden door de kinderen gebracht. Deze keer was de parochiekerk goed gevuld, vooral met kinderen en moeders. Daarna dansten de kinderen met verklede kerstmannen op de koer en in de zaal werd de kinderpret verdergezet. Alle kinderen kregen een zak met geschenkjes. Ook werd onze frater die inmiddels mee voor de catechese zorgt niet vergeten. Terug thuis, hebben we voor het eerst de eucharistie niet op de middag maar ’s avonds gevierd, onmiddellijk voor het begin van onze traditionele nachtaanbidding. Zo willen we trachten wekelijks meer in te treden in de geest van Witte Donderdag.

Red u uit dit ontaarde geslacht (Handelingen 2, 40).

Met het volksprotest van de “gele hesjes” is er enige hoop dat het uitgroeit tot een brede verwerping vanwege de volkeren van een algemeen sluw georganiseerd beleid waarin een kleine elite steeds machtiger en rijker wordt, terwijl de massa van het volk hiervoor beroofd wordt van zijn meest elementaire rechten en goederen. Bovendien is deze onrechtvaardige en extreme financiële groei voor enkelen vooral gebaseerd op oorlogsvoering altijd en overal. Vrede brengt voor hen niets op maar met oorlog, vooral tegen de landen met rijke grondstoffen, kan de wapenindustrie, die al een waanzinnige omzet kent, steeds meer blijven toenemen. Bovendien stijgen hierdoor de olieprijzen, wat de oliebaronnen ten goede komt. En tenslotte kan door oorlog de angst onder het volk aangewakkerd worden, zodat corrupte leiders het volk de beperkingen kunnen opleggen die ze wensen.

Dat met dit wereldsysteem miljoenen mensen worden vermoord, uitgehongerd, verminkt, in de grootste armoede gedumpt en op de vlucht gedreven waarbij tevens de rijkdom van hun land wordt gestolen en de infrastructuur verwoest… lijkt voor de wereldheersers nog een bijkomend voordeel. We hebben het allemaal meegemaakt en maken het nog mee in Syrië. En we zijn helaas helemaal geen uitzondering. Van harte willen we een protest hiertegen steunen in de hoop dat het een vreedzaam protest voor vrede en rechtvaardigheid blijft, redelijk, binnen de perken en zonder baldadigheden. De verwoestingen die in Frankrijk werden aangebracht tijdens voorbije betogingen zijn echter niet helemaal op rekening van de “gele hesjes” te schrijven. Er waren ingehuurde amokmakers bij betrokken, die de politie vrij liet begaan, terwijl zij zelf extreem gewelddadig optrad tegen manifestanten die geen enkel gevaar betekenden. Het willekeurig, onwettig en excessief politiegeweld, waarbij 261 mensen zwaar verminkt werden, is uitvoerig vastgelegd in vele video’s en getuigenissen. Bovendien heeft de regering beroep gedaan op de Europese oproerpolitie, de Eurogendfor, waaronder mannen die niet eens Frans verstonden. Tenslotte heeft de regering gezorgd voor een flinke vervalsing van de cijfers om op leugenachtige wijze de manifestanten te ontmoedigen. Het antwoord van de “gele hesjes” zal een nog groter doorzettingsvermogen zijn. Naast het RIC (Référendum d’Initiative Citoyenne) eisen ze nu ook een CARL (Constituant Abrogatoire Revocatoire Législatif) om onrechtvaardige wetten te kunnen afschaffen en corrupte politici te kunnen afzetten.

En zo is het goed dat de “gele revolte” in Frankrijk steun krijgt van de “blauwe woede”, de MPC (Mobilisation des Policiers en Colère), waarbij ook de FFOC (Femmes de Forces de l’Ordre en Colère). Zij hielden hun eerste “samenkomst” aan het politiecommissariaat op de Champs-Elisées te Parijs. Het was hun Acte I terwijl de “gele hesjes” al aan hun Acte V zitten. Ja, er is reden voor een breed volksprotest. Wij hopen en bidden dat hieruit een grondige zuivering mag voortkomen van het huidige nog overheersende economisch, financieel, sociaal en politiek systeem. Laat het een breed protest zijn voor vrede en tegen oorlog, tegen een valse democratie en voor echt volksbestuur, een opstand van het proletariaat tegen een ‘zonnekoning’ en president van de rijken, tegen de pletwals van het neo-liberaal kapitalistische en fascistisch mondialisme en voor het herstel van de soevereiniteit van de landen, tegen een wereldkolonialisme vanuit Washington, Tel Aviv, Brussel, tegen overheersing en voor samenwerking en oprechte solidariteit. Voor sommigen zal dit een al te naïeve droom lijken, maar het is de moeite om de mogelijkheden van de huidige steeds breder en dieper wordende opstand te zien en te benutten.

We merken dat in verschillende commentaren het bredere zicht op een totaal ontaarde wereldpolitiek aanwezig is. Hierbij komt ook de onrechtvaardige oorlog tegen Syrië in zicht. Eerst werd op wereldschaal een leugenachtige campagne gevoerd tegen dit land om een oorlog aanvaardbaar te maken. Dan werden uit heel de wereld groepen van de fanatiekste terroristen geronseld, opgeleid, bewapend en betaald om hier dood en vernieling te zaaien. En nu zeggen diezelfde landen: wij kunnen niet meehelpen aan de heropbouw van het land want het volk moet eerst een goede regering krijgen. Wat lijken ze toch weer bekommerd om het goed van het volk! In feite is het een laatste laffe poging om het land toch nog in handen te krijgen en de schuld van hun gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid nogmaals op Syrië af te schuiven. Ze krijgen hierbij alle hulp van de grote internationale instellingen van de UNO en de EU, alsook van landen die onderling met elkaar in conflict liggen. In geweld worden vijanden vrienden. Allen worden geregeerd door de wet van de sterkste in blinde haat tegen een onschuldig weerloos volk.

Neen, niet allen. Hua Chunying, woordvoerster van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet donderdag duidelijk verstaan dat zij voor een politieke oplossing zijn die uiteindelijk beslist wordt door de Syriërs zelf.

Laat me tenslotte nog wijzen op een grondige morele ontaarding, die we niet mogen aanvaarden. Een Oostenrijkse vrouw gaf in 2009 les over het huwelijk van de 56 jarige Mohammed met het 9 jarige meisje Aïcha en vroeg zich af of dit geen pedofilie moet genoemd worden. Door het Oostenrijks gerecht werd ze veroordeeld wegens het beledigen van Mohammed. Ze ging in beroep waardoor de veroordeling werd bevestigd. Tenslotte stapte ze naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. In oktober veroordeelde dit Hof haar nogmaals.

In een van de heiligste plaatsen in Moskou, in het koor van de orthodoxe kathedraal van Christus Verlosser organiseerde de feministische punkgroep Pussy Riots in 2012 een heiligschennend “gebed”. De vrouwen werden opgepakt en veroordeeld. Door het Europese Hof werd Rusland veroordeeld en deze vrouwen werden in het gelijk gesteld! We moeten hierop een creatief antwoord geven en laten zien aan de politici dat Europa op christelijke wortels gebouwd is met Kruis en Kerststal op alle mogelijke openbare plaatsen.

De apostel Petrus, vervuld van de heilige Geest, sprak op Pinksterdag de samengestroomde menigte toe: “Redt u uit dit ontaarde geslacht” (Handelingen 2, 40). Het geslacht waarin wij nu leven is zeker niet minder ontaard dan toen. Integendeel de menselijke, politieke, economische en vooral morele ontaarding heeft nu wereldwijde dimensies gekregen.

En dit nog:

Ons vorig bericht schitterend geïllustreerd, o.a. met zeven video’s: 1. Kinderen uit Oost Ghouta die niets dan angst en honger gekend hebben, 2 en 3 over zonne-energie voor o.m. ziekenhuizen, 4 Advocaat André Sirois legt het bedrog van het Marrakech pact uit, 5. Terugkeer van vluchtelingen uit Irak, 6 Belangrijke oproep van generaal Tauzin, 7. Ondubbelzinnige uitleg van de criminele geopolitiek rond operatie Timber Sycamore: http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-101/

Twee video’s waarin Larry Willerson getuigt over de VS leugens jegens Irak, Syrië en nu Iran: http://www.golfbrekers.be/de-u-s-of-amnesia/

Schending van mensenrechten voor eigen belang van de machtigsten met twee video’s: Pompeo en het afschaffen van financiële hulp aan Palestijnen: http://www.golfbrekers.be/een-70ste-verjaardag-in-mineur/

Goede achtergrondinfo over de terugtrekking van de VS uit Syrië door Willy van Damme: http://www.novini.nl/trump-haalt-troepen-weg-uit-syrie/

Nog uitgebreide info met 8 video’s over de terugtrekking van de VS uit Syrië: http://www.golfbrekers.be/stratego-op-hoog-niveau/

Nog meer leugens ontmaskerd door Sonja van den Ende met twee video’s van/over de vermoorde pater Frans van der Lugt, jezuïet: https://freesuriyah.eu/?p=2738

En een belangrijke waarschuwing aan Israël: https://www.youtube.com/watch?v=zoe9tIE1Wro
Damascus, bevrijd van terrorisme, viert Kerstmis: https://medium.com/@sahouraxo/syrias-damascus-celebrates-christmas-aa0caea3843a

Interessant verslag van ons bezoek aan Ma’aloula door Sonja van den Ende (waarover we vorige keer schreven): https://freesuriyah.eu/?p=2756

BBC, toppunt van bedrog om Syrië te bekladden: http://www.golfbrekers.be/daarom-geloven-wij-de-poco-media-niet-meer/
De VS zouden hun 2000 troepen (zijn het er niet véél meer?) terugtrekken uit Syrië:  https://www.msn.com/nl-be/nieuws/wereld/trump-wil-troepen-terugtrekken-uit-syrië/ar-BBRaQby?ocid=spartandhp

Het einde van de dollar? Gesprek met Willem Middelkoop: Chrome.google.com/webstore/detail/g-data-webprotection/iokapgenfjiafbmphhhcgmgkobiiomcp
De drone oorlog van de VS: https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#inbox/FMfcgxwBTjvNsQFVxPTsjsWKWLpsbDnC?projector=1

Graag bevelen we de kerstbrief aan van verdienstelijke organisatie Mary’s Meals Belgium VZW aan die aan kinderen maaltijden geeft en hen tegelijk onderwijs bezorgt: https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?view=att&th=167be0f291

Uitleg en video over de wereldmacht van de Rotschildfamilie, angstwekkend duivels: http://www.golfbrekers.be/onder-elke-steen-zit-er-een-rothschild/

Elf video’s met hartverwarmend nieuws vanuit Syrië, met o.a. onze vriend en Anglicaanse pastoor Andrew vanuit een eilandje bij Tartous, een aangrijpende kerstvertelling van S.O.S. Chrétiens d’Orient over de ezel, een soldaat die drummer speelt, kerststemming en kerstviering: http://www.golfbrekers.be/quo-vadis-syria-18/


P. Daniel

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *