Mar Yakub Mar Moussa, Pater Daniel – Syrië, Oekraïne en de Donbas

In de jaren 2016, 2017 en 2019 verbleef ik weken in het Mar Yacub Klooster Qara, Syrië, ontving de gastvrijheid van Pater Daniël een Belgische priester die al meer dan dertig jaar in Syrië woont. Ook werd ik hartelijk ontvangen door de broeders en nonnen en welkom geheten door de beroemde zuster Agnes Mariam de la Croix. Qara is gelegen in de woestijn, niet ver van het Libanon gebergte en Libanon. 

Zuster Agnes Mariam de la Croix

Hezbollah heeft de kloosters verdedigd tegen de Westerse gesteunde proxies, de zogenaamde rebellen, die de Syrische bevolking DAESH noemt! Ik heb (ook voor de oorlog) Syrië rondgereisd en vanuit het Klooster berichtte over de oorlog! De gruwelijkheden die plaatsgevonden hebben over de 10 lange jaren van oorlog!

Maar ook over de mensen, hun gastvrijheid, hun koppigheid om niet op te geven, hun liefde voor Syrië en hun President Bashar al-Assad. Ik heb zoveel mensen ontmoet, zoveel leed aangehoord, maar ook met hen gefeest en geleefd. Nu doe ik verslag van de speciale operatie vanuit de Donbas en gestationeerd in Moskou, het heeft allemaal met elkaar te maken, Syrië en Rusland zijn voor altijd verbonden met elkaar en zoals zij zelf zeggen een “broedervolk”!

Het klooster van Mar Moussa,  hoog in het gebergte, op 17 km van het centrum van Nebek, Syrië, werd gesticht door de heilige Mozes (vandaar Mar Moussa), de Ethiopiër, een  koningszoon, die rond 628 de marteldood zou gestorven zijn. De Italiaanse jezuïet, Pater Paolo dal’Oglio heeft zich sinds 1982 ingezet voor de heropleving van dit prachtig klooster en heeft het ook internationaal bekend gemaakt. Hij is ontvoerd door ISIS (DAESH) op 29 juli 2013 en waarschijnlijk vermoord!

Een gigantische poster van Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah, met een van zijn beroemde uitspraken “we zullen er zijn wanneer we nodig zijn”, is te zien in de stad Qara, niet ver van het klooster Mar Yacub Qalamoun, Syrië, 23 augustus 2017.

Mar Musa en Mar Yacub zijn verbonden met elkaar in de oorlog, vervolgd werden de priesters en nonnen, gemarteld en vermoord! Talloze burgers uit de omgeving vonden onderdak tijdens de hevige gevechten in deze twee kloosters! Een hevige strijd heeft plaatsgevonden in Qara zij hebben de terroristen buiten de deur kunnen houden, dankzij Hezbollah en later bescherming van ook de Russische troepen!

Pater Daniel: Is Poetin de oorlog in Oekraïne begonnen?

Pater Daniel schrijft:

“De oorlog in Oekraïne is niet op 24 februari 2022 begonnen door Rusland maar op 17 februari door Oekraïne, bewust al jaren vooraf aangestookt door de VS om uiteindelijk te komen tot hun nieuwe wereldorde, waarvan Rusland en China uitgesloten moeten worden”.

De VS willen Rusland van de kaart vegen, al drie decennia lang. En de Europese landen blaten als makke schapen en geven hiervoor al hun energie, hoewel Rusland voor geen enkel van hen enige bedreiging vormt, integendeel. Bij de instorting van de Sovjetunie werd ook hun militair Warschau pakt ontbonden. De Russen zouden hun troepen uit Oost-Duitsland terugtrekken en het westen beloofde de landen van het voormalige Warschau pakt en de voormalige Sovjetunie gerust te laten. In plaats van ook de NAVO te ontbinden deed het westen echter onmiddellijk het tegenovergestelde. In 1999 kwam er een eerste uitbreiding van de NAVO met Tsjechië, Hongarije en Polen.

In 2004 volgde een nieuwe uitbreiding met 7 landen. Verder nog uitbreidingen in 2009, 2017 en 2020. De Russen protesteerden heftig maar bleven alles slikken. Hun protest betrof niet zozeer de aansluiting zelf maar het feit dat die landen daarna aan de grens met Rusland volgepropt werden met vernietigingswapens. Hoe meer Rusland protesteerde, hoe minder de VS en NAVO luisterden en hoe driester ze Rusland begonnen uit te dagen.

In 2014 pleegden de VS een staatsgreep in Oekraïne, dat ostentatief het vredesakkoorden van Minsk I en II weigerde uit te voeren en de Russische Oekraïners geen vrede gunde. Inmiddels was het Oekraïense leger bewust met neonazi’s aangevuld.

Sindsdien hebben ze 13 tot 22.000  Russische Oekraïners uit de Donbas gedood. De Oekraïense president, die zijn  eigen volk uitmoordt, wordt graag gehoord door de Europese regeringen. Op 17 februari 2022 zijn  de troepen van Kiev opnieuw de Donbas binnengevallen. Honderdduizend mensen zijn gevlucht. Er waren tot 1.400 explosies per dag te horen. Inmiddels was ook de Russische taal verboden en de verwijzing naar de  Slavische oorsprong. Pas op 24 februari is Rusland te hulp gekomen om hieraan een eind te stellen”.

Er zal een nieuwe wereldorde komen en wij moeten die leiden. En wij moeten de rest van de vrije wereld verenigen om dat te realiseren”, aldus de demente marionet van de wereldheersers, die dank zij de grootste verkiezingsfraude uit de geschiedenis op zijn post gezet werd,  J. Biden, Witte Huis, 21 maart 2022). Het is deze man die openlijk zegt dat Poetin  niet aan de macht mag blijven! Rusland werd al uitgesloten van de G8 (2014) en moet nu nog uitgesloten worden van de G20, van de  Wereldhandelsorganisatie  en van de VN zelf.

Alle banden met Rusland moeten verbroken worden tot in  het waanzinnige toe: topsporters, de grootste schrijvers zoals Dostoïevsky (+1881), musici zoals Tchaikovsi (+ 1893) en zelfs ’n Soljenitsyn. De Russische cultuur moet radicaal uitgewist worden en Rusland moet van de wereldkaart verdwijnen, voor de glorie en macht van de wapenbazen en als rechtvaardiging voor het verder bestaan van hun gouden kip, de NAVO. Is de NAVO  de uitdrukking van zijn stichtingsacte, nl. een model voor onderlinge relaties, samenwerking en wederzijdse veiligheid met Rusland?

Een onzichtbare wereldelite lacht zich een bult  met de massa’s betogers tegen Putin. De bazen van het militair industrieel complex zijn  uiterst tevreden met de militaire steun aan Oekraïne, de verhogingen van het oorlogsbudget in de EU-landen en alle monstersancties tegen Rusland, die als een boemerang naar Europa terugkeren.

Hoe meer oorlog en hoe armer Europa, hoe rijker en machtiger zij zullen worden. En de VS kunnen weer de absolute heersers zijn van de wereld, al is het welswaar een behoorlijk kleinere wereld. Hier kunnen zij weer naar hartenlust verder doen met ieder land uit te moorden en te vernietigen voor hun eigenbelang. Zij beschouwen het als een aan hen door God gegeven heilige taak de nieuwe wereldorde te leiden en de wet zelf te zijn. Dat het Amerikaanse volk zelf en de volken van Europa steeds meer wegzakken in armoede is niet hun zorg. Als Poetin nu maar verantwoordelijk gesteld wordt voor de ellende in Oekraïne en hij samen met Rusland vernietigd wordt.

Waar blijven de Europese leiders en regeringen die respect vragen voor het UNO handvest en de soevereiniteit van de landen voor het goed van hun volk, zoals de Hongaarse regering nu met groot succes schijnt te doen? Gaan zij hun land en volk “bevrijden” van Rusland door het goedkope, zuivere Russische gas te weigeren en in de plaats daarvan  4 X meer te betalen voor het opgedrongen Amerikaanse,  vuile gas?

Waar blijven de bewuste burgers om onderlinge samenwerking en wederzijdse verstandhouding te eisen met Rusland voor de vrede en de welvaart van iedereen? En waar blijven de christenen die de (Latijnse) woordspeling van Augustinus hebben begrepen en volgen: primum veritas, deinde  caritas (eerst waarheid, dan liefde)? Is Putin de oorlog begonnen?

Oekraïne én Rusland zijn het slachtoffer van de ongeremde, criminele overheersingszucht van de VS, die met hun oorlogen steeds hetzelfde proberen: verdeel en heers. En een steeds agressievere mediamanipulatie zorgt er voor dat de echte en ten hemel schreiende misdaden en hun criminelen uit het nieuws blijven  en alle aandacht gaat naar hen die ze als misdadiger  willen brandmerken.

https://www.bol.com/nl/nl/p/poetin-en-assad-hebben-ons-leven-gered/9200000092697773/

Samenvatting

In het eerste deel van zijn dagboek verrast pater Maes door te schrijven over de tolerantie en vriendschap – waarmee de moslims uit zijn omgeving de christelijke bewoners van zijn klooster bejegenen. In deel II komt de burgeroorlog ook tot in de uithoek van Syrië waar het klooster ligt. Uitgerekend op Pinksteren pakt het Syrische leger het nabije stadje Qara aan, waar zich enige rebellen bevinden (die door pater Maes consequent terroristen worden genoemd). Maes beschrijft de bombardementen waar hij twee maanden later getuige van is: “Vrijdagavond beleven we bange uren. In de avondrecreatie wordt door de meesten nog de voorraad van de geplukte abrikozen verwerkt, tot ongeveer kwart over tien. Bij het opruimen horen we een helikopter langzaam boven het klooster vliegen en dat kan altijd gevaar betekenen . Nog geen half uur daarna volgt een enorme ontploffing vlak tegen de voorgevel, waarbij de grote ingangspoort verbrijzeld wordt en in de hal vliegt…” En dan gaat het van kwaad tot erger. Tweemaal wordt overwogen naar Libanon te vluchten, maar de tocht zou te gevaarlijk zijn. Dus brengt men zich binnen het klooster zo goed mogelijk in veiligheid. Men gaat slapen in de crypte. Men durft niet meer buiten te komen. En weer twee maanden later worden in het klooster tweehonderd soldaten ingekwartierd, Libanezen van Hezbollah en Syriërs – hetgeen de chaos uiteraard nog groter maakt. Naast de soms laconieke beschrijving van deze omstandigheden, geeft de pater ook zijn ideeën over de Syrische oorlog. Daarbij focust hij op de rampzalige gevolgen van de westerse bemoeienis met het land. De oorlogsdagboeken deel I en II vormen samen een afgerond geheel.

Volg mij op Sonja van den Ende (vk.com) Twitter: SoniaEnde YouTube: sonja vandenende – YouTube

[dntplgn] 

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *