NineforNews:’Russische leger trekt Oekraïense steden zonder slag of stoot binnen: ‘Blij dat we zijn bevrijd van criminelen’

Foto: Sonja van den Ende op reis door Oost-Oekraïne (VK/Sonja van den Ende)

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!

finger pointing right

De Nederlandse journalist Sonja van den Ende bracht de afgelopen dagen een bezoek aan de Zuid-Oekraïense kustplaats Berdjansk, gelegen aan de Zee van Azov.

De journalisten van de mainstream media, die vanuit hun ‘luie stoel’ gegevens invoeren op hun nieuwssites, beweerden dat op 27 februari een Russisch ‘offensief’ plaatsgevonden heeft in en rond Berdjansk.

Van den Ende sprak met lokale bewoners en vroeg hen of zij geleden hebben onder de gevechten. Zij zeiden eensluidend: “Nee, alles was rustig hier!”

Geen gevechten

Volgens de media zou er ook zwaar gevochten zijn om de stad Melitopol, die Van den Ende inmiddels drie keer heeft bezocht. Volgens het Russische leger zijn militairen echter zonder slag of stoot Melitopol binnengetrokken.

Persbureau RIA meldde dat de militairen zelfs werden verwelkomd door bewoners. Gepensioneerden gingen de straat op met rode vlaggen. Van den Ende bevestigt dat. “Wat ik diverse malen gehoord heb, is dat er geen gevechten in de stad hebben plaatsgevonden en er is ook niets verwoest.”

Bevrijden van de criminelen

“De bevolking was blij dat het Russische leger eindelijk kwam om hen te bevrijden van de criminelen zoals ze het zelf zeiden,” schrijft de journalist op haar website.

Zo was voormalig burgemeester van Melitopol Ivan Fedorov lid van de neofascistische Rechtse Sector, een partij neergezet door het regime in Kiev en gesponsord door het Westen.

Onveilig

De oud-burgemeester werd overigens met open armen ontvangen in Nederland, waar hij sprak met onder meer minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en leden van de Tweede Kamer. Fedorov is net als vele andere radicalen gevlucht naar Europa, waar ze asiel krijgen.

In Berdjansk sprak Van den Ende met mensen die in de rij stonden om een Russisch paspoort aan te vragen. Met name jongeren zeiden tegen haar dat ze zich ‘onveilig’ voelden, dat het regime in Kiev discrimineert en hen verbood om Russisch te spreken. De ouderen hadden geen goed woord over voor president Zelenski en het Westen.

4.9

Beoordeel dit artikel

[dntplgn]

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *