Tentoonstelling over het leven van Nelson Mandela in de Publiek Ruimte van de Russische Federatie in Moscow

Afgelopen week werd de tentoonstelling over het leven van Nelson Mandela, de grote vrijheidsstrijder van Zuid-Afrika, geopend in de Publiek Ruimte van de Russische Federatie in Moscow. Foto: kscs.cz/Mirjam©Photo, editing: Mirjam©Photo. Organisatoren: Natalia Makeeva, Dmitry Rodionov, Igor Lukyanov, Leonid Savin en Mikhail Anishkin.

Volgens de organisatoren van het evenement was de timing parallel met de tweede top van het St. Petersburg forum Rusland-Afrika het onderdeel: “Economisch en Humanitair – Rusland-Afrika”, dat gehouden werd op 27 en 28 juli 2023 is en een belangrijke ontwikkeling zal zijn voor de Russisch-Zuid-Afrikaanse betrekkingen.

Nelson Mandela

Nelson Mandela een groot vrijheidsstrijder, welbekend in Nederland, tenslotte hebben veel Nederlanders “roots” in Afrika, niet op een altijd positieve manier natuurlijk. Zuid-Afrika was gekoloniseerd door de Engelsen en de Nederlanders en je vindt vele Nederlandse achternamen in Zuid-Afrika zoals de laatste premier de Klerk, een afstammeling van Nederlandse kolonisten.

Nadat Portugese en Britse kolonisatoren het gebied aanvankelijk links lieten liggen, vestigden Nederlandse kolonisten in 1652 op de Kaap een verversingspost voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Na anderhalve eeuw werd de Nederlandse Kaapkolonie overgenomen door het Verenigd Koninkrijk. Hierop migreerde een groot aantal Nederlandstalige kolonisten, bekend als Boeren, met de Grote Trek naar het binnenland en stichtten verschillende Boerenstaten, waarvan uiteindelijk de Zuid-Afrikaansche Republiek en de Oranje Vrijstaat het belangrijkst waren. Deze republieken werden in 1902 door de Britten veroverd in de Tweede Boerenoorlog en samen met de Kaapkolonie en Natal in 1910 tot Zuid-Afrika verenigd. In de 20e eeuw werd Zuid-Afrika overschaduwd door de apartheid, een systeem van rassensegregatie waarmee de niet-blanke bevolking stelselmatig achtergesteld werd. In 1990 werd de apartheid afgeschaft en in 1994 werd Nelson Mandela tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen.

Toen het Nederlandse schip Nieuw Haarlem op zijn terugreis van Batavia op 25 maart 1647 met Reynier van Tzum aan boord strandde aan de Kaap, kwam de plaatselijke Khoikhoi voor de eerste keer in contact met Nederlanders. De schipbreukelingen bouwden een klein fort dat ze de naam “Zand Fort van die Kaap die Goeie Hoop” gaven. Hieruit ontstond Zuid-Afrika. Het “Afrikaans” is een taal die een mengelmoes is van het Nederands en Afrikaanse talen.

Foto (oude kaart): Wikipedia

In een interview vanuit zijn cel op Robbeneiland verklaarde Nelson Mandela dat zijn politieke partij het ANC zich identificeerde met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) omdat zij, evenals wij, vechten voor het recht op zelfbeschikking. Sinds 1996 is de nieuwe grondwet uit 1994 in werking.

Zuid-Afrika is tot op de dag van vandaag nog steeds één van de grootste supporters van Palestina!

Nelson Mandela tentoonstelling, foto’s: Mirjam©Photo

Nelson Mandela is de beroemdste gevangene ter wereld als hij op 11 februari 1990 wordt vrijgelaten. Hij zat 27 jaar vast op het zogenoemde Robbeneiland, vanwege zijn strijd tegen de apartheid. Het apartheidssysteem bestaat niet meer, maar Zuid-Afrika is nog steeds een land met grote tegenstellingen en de bevolking moet nog steeds vechten tegen onderdrukking, nu zijn het de Westerse landen zoals Amerika, het VK en natuurlijk nog steeds Nederland.

Apartheid is een Afrikaans/Nederlands woord, en gelijk het bekendste ter wereld. Met apartheid wordt het systeem van rassenscheiding bedoeld, dat van 1948 tot 1990 in Zuid-Afrika in werking was. Tijdens de apartheid hadden de kolonisators de macht, terwijl de zwarte autochtone bevolking werd onderdrukt.

Apartheid was een systeem van rassensegregatie in Zuid-Afrika dat bedoeld was om de kleine blanke minderheid af te schermen van de overwegend zwarte bevolking. De scheiding werd in 1948 ingevoerd door premier Hendrik Verwoerd, een Zuid-Afrikaans staatsman van Nederlandse komaf. Op 6 september 1966 werd Hendrik Verwoerd vermoord door Dimitri Tsafendas tijdens een parlementszitting.

Foto: Safran Arts

 In de huidige geopolitieke situatie wordt er veel druk uitgeoefend door het Westen om mee te doen met hun waanzinnige oorlog tegen Oekraïne. Maar van oudsher is Rusland een bondgenoot van Zuid-Afrika, al tijdens hun onderdrukking van het Apartheidsregime, heeft Rusland hen altijd ondersteund!

Zuid-Afrika is ook een BRICS land. BRICS is een groepering van de wereldeconomieën van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, gevormd door de toevoeging van Zuid-Afrika in 2010.

Recentelijk dreigde het Westen Zuid-Afrika dat als President Poetin van Rusland naar Zuid-Afrika zou gaan voor de BRICS top, zij hem zouden uit moeten leveren aan het International Criminal Court (ICC) in den Haag, Nederland, waar een arrestatiebevel is afgegeven voor zijn arrestatie. Zo blijft Nederland zich nog steeds inmengen, in Zuid-Afrika, of althans porbeert dit! De mulitpolaire wereld in Afrika is niet meer te stoppen en het Westen verliest haar invloed.

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

[dntplgn]

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *