300 jaar St. Petersburg Universiteit en een update over het online Russisch leerproject

St. Petersburg Universiteit aan de rivier de Neva, in het centrum van St. Petersburg, Rusland, foto’s Shuter Stock, Mirjam©Photo

Vandaag was ik opnieuw uitgenodigd voor een persconferentie in het nieuwscentrum TASS in St. Petersburg, waar ik meer informatie kreeg over de voortgang vanhet online Russische leerproject, een extra dimensie was de rondleiding door de beroemde universiteit in St. Petersburg en haar omgeving, de universiteit is centraal gelegen aan de rivier de Neva.

De universiteit werd opgericht in 1724 en viert dit jaar dus haar 300-jarig jubileum en werd opgericht bij decreet van Peter de Grote. Vanaf het begin heeft de universiteit zich gericht op onderzoek in de wetenschap, technologie en geesteswetenschappen. Tijdens de Sovjetperiode stond het bekend als de Leningrad Staatsuniversiteit. Een prachtig oud pand met een binnengang van ruim 275 meter lang.

De Sint-Izaäkkathedraal is een grote architectonische monumentale kathedraal in Sint-Petersburg, Rusland. Het is opgedragen aan Sint Isaac van Dalmatië, een patroonheilige van Peter de Grote, die geboren was op de feestdag van die heilige. Foto: Mirjam©Photo

De tsaar die in Amsterdam wilde wonen – Peter de Grote. Van de Wittenburgergracht en de Oostenburgergracht tot aan de Czaar Peterstraat, verschillende straten in Amsterdam zijn (nog) vernoemd naar de Russische tsaar Peter de Grote die in 1697 vier maanden in Amsterdam verbleef. De tsaar was vastbesloten zelf het vak van de scheepsbouw te leren. Terug in Rusland wilde hij deze kennis overdragen aan de Russische scheepsbouwers. Hij woonde en werkte aan de Oostenburgergracht.

Aan het eind van de 17e eeuw was Nederland het rijkste en machtigste land ter wereld. Slechts twee miljoen inwoners, maar met meer koopvaardijschepen dan de rest van de wereld samen. Nederland is nog geen fractie van de omvang van het immense Rusland. De gepassioneerde keizer van dat land, tsaar Peter de Grote – Pjotr ​​Alekseevitsj Romanov in het Russisch – reisde naar het Westen om het geheim van de toenmalige Nederlandse rijkdom te ontdekken.

Tot voor kort was er een verbinding met de Universiteit van Amsterdam via het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg (NIP), uitwisselingen vonden plaats tot 2022 toen de Nederlandse overheid besloot de uitwisseling stop te zetten. Zoals alles met Rusland stopgezet is en Rusland als een ‘paria’ wordt behandeld.

In reactie op het kabinetsbesluit om alle academische samenwerking met Russische overheidsinstellingen te bevriezen heeft de UvA, in afstemming met het NWIB-koepelbestuur, besloten om alle activiteiten van het Nederlands Instituut in Sint Petersburg (NIP) per 4 maart 2022 voorlopig op te schorten”.⠀

Daarna bezochten we het Dmitri Mendelejev Museum en Archief, dat gehuisvest is in de kelder van de universiteit. Het museum werd geopend in 1911. Het is gevestigd in het voormalige universiteitsappartement in het Twaalf Collegia-gebouw van de universiteit, waar professor Mendelejev en zijn gezin van 1866 tot 1890 woonden. Professor Mendelejev was een Russische scheikundige en uitvinder, maar had ook een grote liefde voor literatuur en kunst. Mendelejev was een geëerd lid van de Academie voor Beeldende Kunsten en een regelmatige bezoeker van kunsttentoonstellingen. Ook was hij een goede vriend van vele beroemde kunstenaars en schrijvers in binnen- en buitenland, vooral in Europa.

Tass Nieuws Centrum

Hierna volgde een persconferentie in het Tass News Center, waar een update werd gegeven over het project dat vorig jaar van start ging. Toen kondigde de rector Nikolay Kropachev een primeur aan: op 1 september 2023 werd de eerste universitaire online school voor Russisch-sprekende kinderen geopend door de Universiteit van St. Petersburg. Het initiatief van de Universiteit van Sint-Petersburg werd gesteund door het (Russische) Ministerie van Onderwijs en het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. De training is gratis en (nog) online te volgen over de hele wereld.

Een update over het project van de online school en scholing van de St. Petersburg universiteit. Tot nu toe is het nog beschikbaar in alle landen over de hele wereld. Foto: Mirjam©Photo

MIjn vraag aan het panel was of er sinds vorig jaar en met de invoering van de nieuwe censuur wet in de Europese Unie, het onderwijs nog online te volgen is in de Europese Unie (EU). De nieuwe EU-wet inzake digitale diensten (DSA), is afgelopen augustus 2023 in werking getreden. Daar worden websites verboden en natuurlijk zijn alle reguliere web en nieuwssites zoals RT en Sputnik al verboden in Europa.

Tot nu toe kunnen, als daar behoefte aan is, mensen de website van dit online project bezoeken en aanmelden natuurlijk, al vertelde de rector Nikolay Kropachev dat er sinds het begin van het project vele cyberaanvallen geweest zijn en hacks, maar tot nu toe kon Rusland deze aanvallen vanuit Europa snel verhelpen. In de toekomst zal Europa, d.w.z. de EU zich steeds meer afzonderen en helemaal niets meer uit Rusland toelaten, daar ziet de situatie er helaas naar uit. Maar volgens de rector was het project (buiten sommige landen in de EU en het Westen) een succes en hadden ze meer aanvragen dan dat ze konden verwerken.

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

*PayPal donaties zijn niet meer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten, als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Bedankt!

freesuriyah.eu – DEVEND.ONLINE – Sonja van den Ende (vk.com)

X (Twitter)  sonja van den ende (@SonjaEnde) / Twitter

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *