Leer Online via de St. Petersburg Universiteit, Russisch en vele andere vakken – zoals de Geschiedenis tussen Rusland en Nederland – Persconferentie TASS (TACC)

Panel St. Petersburg Universiteit, TASS News Agency, foto: Mirjam©Photo

De Rector van de Universiteit van Sint-Petersburg Nikolay Kropachev: Onze internationale studenten zijn dirigenten van de Russische cultuur in het buitenland,

De rector kondigde een primeur aan: Op 1 september 2023, opent de eerste universitaire uitgebreide online school voor Russisch sprekende kinderen van over de hele wereld aan de St. Petersburg State University. Het initiatief van de Universiteit van Sint-Petersburg werd ondersteund door het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. De training zal gratis zijn, ten koste van extra budgettaire middelen van de Universiteit van Sint-Petersburg.

Ondanks de aangespannen situatie ontstaan door de huidige geopolitieke spanningen en sancties vanuit het Westen tegen Rusland  is groei van aanvragen van buitenlanders aan de Universiteit van Sint-Petersburg een trend. Al zes jaar op rij is de universiteit de leider in de populariteitsscore onder buitenlandse aanvragers van alle Russische universiteiten!

Nederland en Rusland een speciale relatie

Ik vroeg aan de heer Nikolay Kropachev over de speciale culturele en taal relatie tussen Rusland en Nederland. Deze relatie is er sinds Peter de Grote van Rusland Tsaar werd en grote belangstelling toonde voor de scheepsbouw in Nederland.

Peter de Grote was vanaf 1682 tsaar van Rusland. Hij had zichzelf voorgenomen Rusland drastisch te gaan vernieuwen. Het land was gedurende de Renaissance min of meer geïsoleerd geweest en Peter de Grote wilde van Rusland een modern land maken en hervormingen volgens Westers model doorvoeren.

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte toentertijd een bloeiperiode door en vormde voor de tsaar een goed voorbeeld voor zijn eigen land.

Op zondag 18 augustus 1697 kwam Peter de Grote aan in Nederland. Hij koos ervoor om incognito in Nederland te verblijven, zodat hij zich helemaal op zijn beoogde doelen kon richten. Hij verbleef daarom in een klein arbeidershuisje op Krimpenburgh, dat hij huurde van de plaatselijke smid Gerrit Kist.

In Zaandam staat het Czaar Peterhuisje en in Amsterdam hebben ze een Czaar Peterstraat. In Rotterdam is er geen straat of gebouw vernoemd naar de Russische heerser. De beste man heeft hier niet eens een pleintje, maar er staat wél een standbeeld van hem!

Standbeeld Peter de Grote in Rotterdam en schilderij in St. Petersburg bewerking: Mirjam©Photo

Helaas is deze unieke verbinding tussen twee landen zo goed als weg of doodgezwegen door de huidige politieke elite in het Westen en ook Nederland, die een niet officiële oorlog voeren tegen Rusland.

Volgens de rector de heer Kropachev moet het Westen en natuurlijk m.n. Nederland de feiten onder ogen zien dat Nederland en Rusland een speciale band hebben ook met de taal, dat is volgens hem de waarheid en die moet vertelt worden!

Er wordt zelfs beweerd dat Peter de Grote Nederlands kon spreken en een Nederlandse vriendin had.

Naast online leren in de Russische taal, heeft de Universiteit van Sint-Petersburg 112 geautoriseerde Russische taalcentra geopend in 50 landen over de hele wereld. Ongeveer 7000 buitenlanders zijn daar al getest om een staatscertificaat van bekwaamheid in de Russische taal te verkrijgen.

Het werk gaat door, ondanks de complexiteit en spanning in de internationale betrekkingen. Onze vertegenwoordigingen in Europa zijn vandaag de dag in feite een van de weinige manieren voor buitenlanders om informatie over Rusland te verkrijgen en onze cultuur te promoten.

Voor Nederlanders die meer van de geschiedenis willen leren tussen Nederland en Rusland een aanbeveling, aangezien de Hermitage in Amsterdam haar deur gesloten heeft voor Nederland om nog iets van de Russische kunst te laten zien!

Ten opzichte van vorig jaar is de belangstelling van buitenlanders voor de masteropleiding van de Universiteit van Sint-Petersburg met bijna de helft toegenomen, volgens rector Kropachev!

Studenten uit meer dan 100 landen komen naar de Universiteit van Sint-Petersburg om te studeren. Volgens statistieken komen de meeste van onze aanvragers uit de Volksrepubliek China, gevolgd door de republieken Kazachstan, Oezbekistan, Wit-Rusland en Turkmenistan. Veel mensen komen uit Oekraïne. Maar daar stopt het niet. We hebben studenten van over de hele wereld – van Latijns-Amerika tot de regio Azië-Pacific, velen komen uit Afrika, uit het Midden-Oosten.

Hoe werken uw vertegenwoordigingen in het buitenland nu?

Nikolai Kropachev: Het werk gaat door, ondanks de complexiteit en spanning in de internationale betrekkingen. Onze vertegenwoordigingen in Europa zijn vandaag de dag in feite een van de weinige manieren voor buitenlanders om informatie over Rusland te verkrijgen en onze cultuur te promoten.

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

[dntplgn]

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *