Nieuwsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië

Afbeeldingsresultaat voor pater daniel

DONEER EN STEUN ONS WERK
DONATE AND SUPPORT US:
IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33


gXIV/2
Vrijdag 11 januari 2019

Epifanie
Het feest van de Openbaring op 6 januari, Epifanie genaamd, is in het oosten het eigenlijke grote kerstfeest. De “paramonie” of vigilie werd zaterdagavond al gevierd met de lange “koninklijke uren”. Epifanie herdenkt niet zozeer één historische gebeurtenis, maar het feit dat God in onze wereld kwam, één van ons geworden is en zich op verschillenden wijzen heeft geopenbaard: door zijn geboorte in Bethlehem vooral natuurlijk, de verschijning aan de herders, de openbaring aan de magiërs en bijzonder de Godsopenbaring tijdens de doop van Jezus in de Jordaan. Na het lange morgengebed, gevolgd door de Eucharistie is er nog de viering van de wijding van het water met lange, erg mooie gebeden. Dit gebeuren heeft helemaal de sfeer en de inhoud van de wijding van het doopwater tijdens de paasnacht in de Latijnse liturgie. Het eindigt met overvloedige besprenkelingen. Abouna Georges, die in deze dienst voorging, doopte een bussel rozemarijntakken in de doopvont en zorgde voor hele regenvlagen over de aanwezigen. Daarna gaat men van het water drinken en er zijn gelaat mee wassen.

Het was de bedoeling dat we begeleid door de gemeenschap zouden rondrijden op een ezel om het hele terrein met dit wijwater te zegenen. Helaas blies ondertussen een zeer sterke stormwind deze goede bedoelingen van de baan, zodat we deze liturgische dienst moeten uitstellen naar een latere datum. Aan de kinderen was al een tijdje geleden een uitstap beloofd. Zij mochten met de fraters naar Deir Attieh om er een pizza te eten. ’s Avonds waren we allen samen in de zaal van onze volksmarkt (sjoek assjabie) aan de rand van de autostrade in Qâra. De zaal zat overvol met jeugd uit Qâra. Daar volgden we op groot scherm de voetbalmatch van de Azië cup 2019, Syrië tegen Palestina, gespeeld in het stadium van de Verenigde Arabische Emiraten. Al ben ik helemaal geen voetbalfan en nog minder -kenner, ik vond het best spannend. Deze eerste match van Syrië eindigde op een 0-0, hoewel in de tweede helft Syrië sterker leek. Deze twee ploegen vertegenwoordigen de moedige weerstand van twee volken tegen de waanzin van een vernietigende zionistische-Amerikaanse wereldoverheersing. Na de match dwarrelde de sneeuw uit de hemel en bedekte het landschap met een wit tapijt. De volgende morgen was alles wit van de bergen tot de grote binnenkoer en tegelijk schitterde de sneeuw in de zon. Op maandag hebben we dan vóór de eucharistie heel het klooster met wijwater gezegend, eerst bij de zusters en daarna bij de fraters onder het zingen van liturgische gezangen. Op donderdag hernamen we onze gewoonte om ’s avonds de eucharistie te vieren en daarna de nachtaanbidding te houden tot donderdagmorgen.

Sneeuwpret
Woensdagmorgen brak een echte sneeuwstorm los. In de (nog steeds niet helemaal afgewerkte) nieuwbouw vlogen verschillende ramen en deuren open zodat een voorraad sneeuw ruimschoots aanwezig was. Bij zulk weer hoeven de kinderen niet naar school. Vakantiepret alom en 20 cm ingevroren sneeuw. De kinderen doen ’s morgens al een poging om met een sneeuwballenoorlog te beginnen maar daarvoor is het voor de anderen nog wat te koud. Wij wachten op de zon.

Wapens en terroristen in overvloed
Op vrijdagavond heeft de Russische luchtmacht nabij Dart Izza (W. Aleppo) een wapenopslagplaats vernietigd van door Turkije gesteunde rebellen. Op zaterdag ontdekte het Syrische leger ten O. van Daraa, tussen Um al Mayazen en Saida, voor de zoveelste keer een massa wapens van Israëlische en Amerikaanse makelij: tanks, landmijnen, machinegeweren, mortieren, kogels, munitie… Op zondag wordt ten N. van Homs in Talbessa en Taldao weer een grote voorraad ontdekt van raketten, pistolen, machinegeweren, explosieven, munitie… In een land waar de bevolking nog veel gebrek lijdt, is er een overvloed aan terroristen én wapens. Volgens een mededeling van het Russisch ministerie van landsverdediging van vorige donderdag werden in 2018 bij Russische bombardementen meer dan 23.000 terroristen gedood, 159 tanks vernietigd samen met 57 bewapende voertuigen, 900 kanonnen en 3000 pick-up trucs met machinegeweren.

Totale ‘black out’ van de westerse media
Volgens de Atlantische pers is Rusland de grootste bedreiging voor het westen. De VS, de EU en vooral de NAVO vinden hierin het ideale voorwendsel om Europa met een overvloed aan kernwapens te voorzien tegen de grondwet van de betrokken landen in. De VS willen het zo en dan gelden noch grondwet noch democratie. Overigens wordt de Russische president als de duivel zelf beschouwd. Hij zou het neerhalen van het lijnvliegtuig MH17 bevolen hebben, de Skripals hebben laten vergiftigen, tegenstanders onverbiddelijk laten ombrengen en nu klaar staan om Europa binnen te vallen…Voor dezelfde Atlantische pers is een Emmanuel Macron de geëerde Franse president die zijn land naar de Europese toekomst leidt. Wanneer we echter eens naar de nuchtere feiten kijken en naar de mening van de gewone volksmens luisteren, komt er een geheel ander beeld van de werkelijkheid boven. Geen enkele samenleving is volmaakt en geen enkel staatshoofd perfect. Die hebben we ook niet nodig. Wel moeten we ten minste enkele elementaire gegevens erkennen die al jaren ontbreken in de Atlantische pers.

De Russische president is aan zijn vierde en laatste ambtstermijn bezig. Hij kan terugblikken op een ware heropbloei van de economie. Het PIB per inwoner bedroeg bij zijn aantreden in 1998 ongeveer 6.000 dollar per jaar, in 2017 was dat ongeveer 24.000 dollar, waardoor de koopkracht van de gewone burger verviervoudigd werd. Het westen heeft aan Rusland sinds 2014 zware illegale sancties opgelegd met een embargo (op groenten, fruit, melkproducten, vlees). Vladimir Poetin heeft zijn land onmiddellijk naar Azië gekeerd. Chinezen zijn er nu overal en tegelijk kreeg de eigen landbouw een flinke impuls. De graanproductie is in vijf jaar tijd verdubbeld en de uitvoer van landbouwproducten (15 miljoen dollar) is nu groter dan de uitvoer van wapens. Ook op politiek en diplomatiek gebied is het resultaat niet minder positief. Het terug opnemen van de Krim was een belangrijke overwinning. Sinds 19 april 1783 is de Krim volgens internationaal recht Russisch en is Russisch gebleven ook na een decreet van Nikita Khroutschev, die zelf een Oekraïner was en de Krim bij Oekraïne wilde voegen. Vergeten we ook niet dat prins Vladimir van Kiev reeds in de 10e eeuw op de Krim werd gedoopt, wat steeds als het begin van Rusland werd gevierd, zelfs in de communistische tijd. En dan het succes van het Russische immigratie beleid. Voor de ongeveer 400.000 vreemdelingen die jaarlijks in Rusland toekomen is er een ondubbelzinnige keuze: ofwel integreren ofwel vertrekken. Hierdoor zijn de moslims over het algemeen in Rusland eerst Rus en dan moslim. Tenslotte is daar de militaire krachttoer van Poetin in het Midden Oosten en Syrië. Eind 2015 zei hij voor het wereldforum wat hij ging doen en 24 uur later deed hij wat hij gezegd had. Hij hielp effectief het Syrische leger in het overwinnen van de terroristen. Vanaf het begin stond hij onwankelbaar aan de kant van het internationaal recht en steunde de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië tegen de terroristen van “de internationale gemeenschap”. Tot vandaag blijft hij eisen dat de VS, Israël, de golfstaten, de NAVO landen hun illegale activiteiten én aanwezigheid in Syrië beëindigen. Het werk van Rusland, Hezbollah en Iran daarentegen is volkomen wettelijk, nl. met toestemming van en in overeenstemming met Damascus. Op dit gebied heeft Poetin geen enkele toegeving gedaan tegenover de VS, Israël, de golfstaten of de NAVO. Tegelijk heeft hij met een beperkt militair contingent (5000 manschappen en 40 vliegtuigen) een grondige ommekeer in Syrië mogelijk gemaakt. Hij is nu de enige ware staatsman die met gezag met alle partijen kan onderhandelen. Hij tracht oorlog en conflict te vermijden en in de plaats daarvan verdragen te sluiten die voor allen voordelig zijn. En hij doet het behoedzaam. Hij streeft niet naar onderdrukking van concurrenten maar naar samenwerking (Retour d’une semaine nà Moscou; Geopragma, Le Billet du Lundi par Général (2S) Jean-Bernard Pinatel, 10.12.2018).

En dan het uitvoerige hallucinante onderzoek door Juan Branco van “het systeem Macron” met concrete namen, bedragen en feiten, hoe zijn vrienden zich schandelijk laten betalen “als raadgever”, alleen maar om Macron op de voorpagina’s te krijgen en zijn concurrenten te doen verdwijnen. Zij zuigen de staatskas leeg zonder de minste inzet voor het volk of het land. De mensen die hier genoemd worden zijn nog steeds actief in het verzet tegen iedere redelijke inspraak van het volk of iedere verandering die het groot kapitaal zou kunnen benadelen. Het vlijmscherpe besluit van Juan Branco is: “deze mensen zijn niet corrupt, zij zijn de corruptie zelf” (https://www.lesalonbeige.fr/juan-branco-sur-le-systeme-macron-ces-etres-ne-sont-pas-corrompus-ils-sont-la-corruption/).
Is het verwonderlijk dat de Russen fier zijn op hun president Vladimir Poetin, wiens populariteit blijft stijgen, ondanks de volgehouden moddercampagne van het westen? Is het verwonderlijk dat de Fransen zich schamen om hun president Emmanuel Macron, ondanks de walmende westerse wierook? Volgens Bernard Anthony verdient de eindejaar toespraak van Macron geen analyse maar een psychoanalyse!

GJC: moedig katholiek
Voor de 8e keer op rij trokken in heel Frankrijk ‘n 50.000 gele vestjes zaterdag de straat op en ‘n 3.500 in Parijs. De volgende dag stonden weer honderden vrouwen in ’t geel op de “Place de la Bastille” in Parijs. Al was de hoge brandstofprijs de aanleiding, het protest is inmiddels veel ruimer. In Frankrijk maakt de beweging duidelijk dat Macron aan de macht kwam zonder zijn volk en dat hij nu wil regeren tegen zijn volk. Bovendien klinkt nu al de slogan van een “Europese lente” en wel geheel anders dan de door het westen uitgevonden en georganiseerde, met miljarden betaalde “Arabische lente”. Nu gaat het om een echte “volksopstand”.
Op het feest van de Openbaring, Epifanie is een nieuwe afdeling verschenen: de GJC, Gilets Jaunes Catholiques, onder impuls van een bisschop, enkele priesters en voorzitters of leden van katholieke organisaties. Van uit het Woord Gods, het Evangelie van Jezus Christus en de sociale leer van de Kerk komen ze op tegen onrecht, onrechtvaardige lastenverdeling, tegen menselijke en geestelijke ontwrichting. Ondubbelzinnig willen zij de waardigheid en heiligheid van het menselijk leven verdedigen vanaf de ontvangenis tot aan de natuurlijke dood en tegen de manipulatie ervan door technocraten, ideologen en demagogen. Ze verwijzen naar historische voorbeelden zoals het protest – met steun van Johannes Paulus II! – van de Poolse vakbond Solidarnosc, die daar het einde van de communisme inluidde. Verder wijzen ze op het geweldloze verzet van M. Ganhi in India. Ziehier hun inspirerende website: https://www.giletsjaunescatholiques.fr/ Moge deze beweging het bewustzijn versterken dat de inzet van katholieken vanuit het christelijk geloof noodzakelijk is op alle terreinen van het maatschappelijk leven.

  • En dit nog
  • Erg goede analyse van Sonja van den Ende van de “gele vestjes”, die ze de “Europese Lente” noemt, de volksopstand in Frankrijk, Nederland, Duitsland en België: https://freesuriyah.eu/?p=2875
  • Een huzarenstuk van april 2018. Hoe kan Pax Christi zo van oorlogspropaganda doordrongen zijn dat het alle monsterleugens nog eens samenvat? Sta op uit jullie luie CIA-zetel, kom kijken naar de werkelijkheid en luister naar de mensen in onze gemeenschap die daar werkelijk geleefd hebben, gemarteld werden en nu ondervinden wat bevrijding betekent: https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/de-oorlog-in-syrie-5-vragen-over-ghouta
  • Hoe Nederland plots het meest Russofobe land wordt: http://www.novini.nl/over-rusland-is-maar-een-standpunt-toegestaan/
  • Deze mooie video werd me gestuurd, over “de Familie van Bethlehem, van de Tenhemelopneming van Maria en van de hl. Bruno” in Beit Gemal, halverwege Jeruzalem en Tel-Aviv. Decennia geleden mocht ik daar een joodse vrouw dopen en heb toen ook de stichteres nog ontmoet. Bij het genieten van deze video (13’) kreeg ik nu uitvoerige toelichting van een zuster die daar geleefd heeft: https://youtu.be/h5XVI42mxwE

P. Daniel

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *