Terug in Severodonetsk, Loehansk Republiek – Donbass – Nieuw-Rusland

Terug in Severodonestk, januari 2024, Loehansk Republiek, Nieuw-Rusland (NovoRussia), fotos en bewerking: Mirjam©Photo

In Juli 2022 bezocht ik de stad Severodonetsk, die toen samen met Lysytsjansk pas bevrijd was. Severodonetsk en Lysytsjansk zijn sinds 2014 in oorlog met het regime in Kiev en nu is Rusland sinds langere tijd in oorlog met de NAVO landen, die via de VS een proxy oorlog uitvoeren in de Donbass.

Severodonetsk, waar net als alle andere regio’s in de Donbas, het Kiev-regime de Russische sprekende bevolking als tweederangs burgers behandelde, omdat de meeste etnische Russen zich meer met Rusland verbonden voelen dan met de ultra-nationalistische ideologie van het regime in Kiev en hun taal ook niet meer mochten spreken het Russisch, sinds 2014, met support van de de NAVO, VS, VK en EU een proxy oorlog heeft. In 2014 toen Rusland nog geen militaire hulp bood aan de nu afgescheiden republieken DPR en LPR, die nu onderdeel zijn van Rusland sinds het referendum in september 2022, vonden er zware gevechten plaats die geïntensiveerd zijn sinds 2022. 

Toen Rusland op verzoek van de bevolking in februari 2022 besloot om gehoor te geven aan de onmenselijke omstandigheden, de oorlog van het Kiev-regime, die vele mensenlevens en verwoesting gebracht hebben, verklaarde de Westerse landen de oorlog (niet officieel natuurlijk), d.m.v. sancties en het leveren van NAVO wapens “voor vrede” aan het Kiev-regime en bestookt het regime de burgers dagelijks met HIMARS, JAVELINS en ander NAVO wapens.

Terug in Severodonetsk

Afgelopen week was dus weer terug in Severodonetsk en belandde op precies dezelfde plek als in juli 2022, toen het net door het Russische leger bevrijd was, zo noemen de burgers van Severodonetsk het, bevrijding.

De stad Severodonetsk fungeerde vóór de oorlog van het Kiev-regime als het administratieve centrum van de Oblast Loehansk. In mei 2022 waren Severodonetsk en de naburige stad Lysychansk de enige steden die nog in handen van Oekraïne waren.

Severodonetsk juli 2022, foto en bewerking: Mirjam©Photo – Bevrijd Sjevjerdonetsk, Lugansk Republiek het echte verhaal met getuigen verklaringen – FREESURIYAH

Maar daar kwam verandering in. Op 14 juni 2022 hadden Russische troepen het grootste deel van de stad onder controle gekregen en de bewoners waren opgelucht. Op 24 juni 2022 kregen Oekraïense eenheden het bevel zich terug te trekken uit de stad en de volgende dag veroverden Rusland en de strijders van de LNR republiek Severodonetsk volledig. De Russische opmars ging verder naar het naburige Lysychansk, resulterend in de slag om Lysychansk.

AIDAR-Battalion


Het vierentwintigste (24) Apart Assault Battalion “Aidar”, ook bekend als het Aidar Bataljon, is/was een bataljon van de Oekraïense grondtroepen. De eenheid nam deel aan de oorlog in de Donbass en telde in 2014 ongeveer 300 tot 400 leden. De eenheid is vernoemd naar de rivier de Aidar in de regio Loehansk. In 2014 meldde Amnesty International dat het Aidar-bataljon oorlogsmisdaden had gepleegd tijdens de oorlog in Donbass. Het werd in 2015 ontbonden en opnieuw opgericht als het 24e afzonderlijke bataljon van het Oekraïense leger, voordat het in 2016 werd opgenomen in de 10e brigade. Sinds oktober 2018 heeft het bataljon 130 soldaten verloren die tijdens de actie zijn omgekomen

Tussen 21 en 22 juni 2022 werd bataljonscommandant Sergei Melnychuk gevangengenomen door Russische troepen. Het bataljon telde vanaf 2022 waarschijnlijk veel meer leden en veel huurlingen uit het Westen, geïnspireerd en aangemoedigd door hun respectievelijke regeringen, sneuvelden in de strijd rond Severodonetsk. Ik zag veel van hun lichamen onderweg van Severodonetsk naar Lysychansk in juli 2022.

 De Slag om Severodonetsk werd gekenmerkt door hevige stedelijke gevechten en wordt beschreven als een van de bloedigste van de oorlog, na Marioepol in de DPR. Ongeveer 90% van de gebouwen van de stad werd verwoest of beschadigd, tijdens de terugtrekking van Oekraïense leger verwoeste zij de stad nog meer, een tactiek, naar wat ik van burgers gehoord heb in Volnovakha en Marioepol, toegepast werd, zij moesten zoveel mogelijk schade toebrengen aan de infrastructuur en huizen van bewoners, natuurlijk ook ziekenhuizen en scholen waren het doelwit van hun vergeldingsacties.  

LPR is nu onderdeel zijn van Rusland sinds het referendum in september 2022

De gebouwen aan de buitenrand van Severodonetsk waren zoals in de video te zien is nog erg beschadigd, maar hoe meer we in het centrum van de stad aankwamen, waren er al gebouwen gerenoveerd (zoals te zien is in de hoofdfoto van het artikel), het cultuurhuis was mooi gerenoveerd, het stamt uit de tijd van de Sovjet-unie, scholen zoals ook te zien met sportfaciliteiten voor jong en oud.

Het leven is teruggekomen in de stad, in 2022 was er bijna niemand meer, maar nu herstelt Rusland langzaam maar zeker de stad, zodat het weer kan uitgroeien tot een stad, zoals het voor 2014 was en misschien wel beter!

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

*PayPal donaties zijn niet meer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten, als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Bedankt!

Loading

6 thoughts on “Terug in Severodonetsk, Loehansk Republiek – Donbass – Nieuw-Rusland

  1. hello Sonya. i still hope to meet you when I get to Moscow. here in Milwaukee i met a former Soviet air force man who totally agrees with the Labrov narrative as I do. he is dual citizen. I’ll send him this article. take care. ralph schultz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *